Bijgewerkt: 2 oktober 2022

Nationale Herdenking en Viering van de Bevrijding op 4 en 5 mei 2020

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst/Gemeente Amstelveen
07-03-2020

Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn maandagavond 4 mei 2020 aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak. De minister-president is dinsdag 5 mei aanwezig bij de 5 mei-lezing die dit jaar in Den Haag wordt uitgesproken door bondskanselier Angela Merkel. Vervolgens bezoekt de minister-president het Bevrijdingsfestival. Het Koninklijk Paar en de minister-president wonen die avond in Amsterdam het 5 mei-concert bij. – meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.Nationale Herdenking, maandag 4 mei 2020. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar schrijver Arnon Grunberg (1971) houdt op 4 mei de voordracht tijdens de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam. Tijdens de Nationale Herdenking worden de oorlogsslachtoffers herdacht en wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Grunberg is afkomstig uit een Duits-Joods gezin. Zijn moeder overleefde Auschwitz; zijn vader zat op talrijke adressen in Nederland ondergedoken. In 2018 schreef hij op verzoek van Theater Na de Dam het toneelstuk De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag waarin hij stelde dat herdenken net als democratie een theatrale aangelegenheid is. De 4 mei-voordracht is vanaf begin april verkrijgbaar in de boekhandel. Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid wordt in deze uitgave ook een bloemlezing van tien gedichten over vrijheid opgenomen. 

Bij de Nationale Herdenking op de Dam houdt Koning Willem-Alexander een toespraak. De Koning en Koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument. De krans namens de Rijksministerraad wordt gelegd door de minister-president, minister Bijleveld van Defensie, staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de gevolmachtigd ministers Besaril, Begina en Wuite van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten.Nationale Viering Bevrijding, dinsdag 5 mei 2020. De minister-president is in Den Haag aanwezig bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het thema van de viering is 75 jaar vrijheid. De 5 mei-lezing wordt gehouden door bondskanselier Angela Merkel. Op het Bevrijdingsfestival op het Malieveld houdt minister-president Rutte een toespraak waarna hij het Bevrijdingsvuur ontsteekt als startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals en alle andere activiteiten in het land.

De Koning, Koningin Máxima en de minister-president wonen 's avonds in Amsterdam het 5 mei-concert bij ter gelegenheid van de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré. Lees meer over de herdenking en viering op de website van de Nationaal Comité 4 en 5 mei

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De 'Treurende Vrouw' op het oorlogsmonument in Amstelveen bij de ingang van het Broersepark. Het monument staat er sinds 1950 en is gemaakt door de Amstelveense beeldhouwer Theo Bennes en het is opgericht ter nagedachtenis van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog 1940-1945


75ste Dodenherdenking in Amstelveen: maandag 4 mei 2020 19 uur 30 bij het oorlogsmonument aan de Amsterdamseweg ingang Broersepark. Het volledige programma voor de herdenkingsplechtigheid op maandag 4 mei 2020, wordt binnenkort bekend gemaakt door de Stichting Amstelveen Oranje.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De vlaggen van Amstelveen, Nederland en van Amstelveen Oranje wapperen in de wind tijdens de Bevrijdingsdag op zondag 5 mei 2019 in de Stadstuinen van Amstelveen


Amstelveen viert 75 jaar vrijheid op 5 mei 2020. Met de Vereniging Historisch Amstelveen, wordt aan een gevarieerd programma gewerkt met onder meer tentoonstellingen, een bevrijdingslunch voor veteranen en diverse schoolprogramma’s. Op dinsdag 5 mei 2020 is een vrijheidsevenement voor families in de Stadstuinen en een spectaculair vrijheidsconcert op het Stadsplein. Historische route in het thema van de Tweede Wereldoorlog samengesteld door Museum zonder Muren. Het tegelproject 'Vrijheid is zo belangrijk', waarbij scholieren van groep 8 worden uitgenodigd om na te denken over wat vrijheid betekent.

Vrijheidsevenement in de Stadstuinen en vrijheidsconcert op het Stadsplein. Op 5 mei 2020 start de dag met het aansteken van het vrijheidsvuur uit Wageningen in het bijzijn van burgemeester Tjapko Poppens en veteranen in de Stadstuinen. Tussen 12:00-15:00 uur is er een vrijmarkt en zijn er diverse vrijheidsspelen voor kinderen. Deze dag wordt afgesloten met een vrijheidsconcert op het Stadsplein. Diverse Nederlandse artiesten, waaronder Rolf Sanchez, Berget Lewis, en Candy Dulfer werken samen met het New Amsterdam Orchestra aan een gevarieerd programma en een spetterende show van 16:00-19:00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.