Bijgewerkt: 25 september 2022

NAVO-luchtpolitie actief boven de Oostzee

Nieuws -> Informatief

Bron: NATO
13-08-2022

Duitse, Hongaarse en Italiaanse gevechtsvliegtuigen gaan vanaf maandag 1 augustus 2022 luchtpatrouilles boven de Baltische regio uitvoeren in het kader van de luchtpolitiemissie van de NAVO.

De komende maanden zullen vier Hongaarse JAS-39 gevechtsvliegtuigen en een 80 personeelsleden de missie leiden vanaf de luchtmachtbasis Šiauliai in Litouwen, terwijl vier Duitse Eurofighter vliegtuigen zullen vliegen vanaf Ämari in Estland. Zij zullen worden vergezeld door Italiaanse Eurofighters die gestationeerd zijn in Malbork, Polen.'De luchtpolitie van de NAVO is een duidelijk voorbeeld van de solidariteit van het Bondgenootschap in actie. In een tijd waarin de Europese veiligheid fundamenteel is veranderd door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, blijven NAVO-gevechtsvliegtuigen de klok rond paraat om het geallieerde luchtruim te beschermen. We zijn altijd waakzaam' -zei NAVO-woordvoerder Oana Lungescu

Foto Amstelveen
(Foto Erik Luntang/NATO - 2016)

Oana Lungescu is de belangrijkste woordvoerder van het Noord-Atlantisch Bondgenootschap en geeft strategisch advies aan de secretaris-generaal van de NAVO, de Noord-Atlantische Raad, de commando's en de NAVO-kantoren over pers, media en sociale media


De nieuwe contingenten vervangen Belgische, Franse en Spaanse eenheden die sinds april 2022 in de regio patrouilleerden. Na enkele maanden in Šiauliai te hebben doorgebracht, zullen de straaljagers van de Tsjechische luchtmacht hun inzet de hele zomer voortzetten. Sinds hun toetreding tot de NAVO in 2004 bewaken de geallieerden om beurten het luchtruim boven Estland, Letland en Litouwen, omdat de drie landen niet over eigen gevechtsvliegtuigen beschikken. Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 heeft de NAVO de luchtpatrouilles in het oostelijke deel van het bondgenootschap verder versterkt met extra vliegtuigen.

In het kader van de luchtpolitiemissie van de NAVO nemen gevechtsvliegtuigen het luchtruim in wanneer vliegtuigen in de buurt van het geallieerde luchtruim zich niet houden aan de procedures voor goed vliegerschap, waaronder het indienen van een vliegplan en het communiceren met de luchtverkeersleiding. Snelle reactievliegtuigen van de NAVO staan klaar om binnen enkele minuten op te stijgen om vliegtuigen te onderscheppen die het geallieerde luchtruim kunnen bedreigen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.