Bijgewerkt: 18 mei 2024

Museum Jan van der Togt wordt Museum JAN

Nieuws -> Informatief

Bron: Museum Jan van der Togt/Amstelveenweb.com
12-11-2019

Directeur-bestuurder van het Museum Jan van der Togt is sinds juni 2018 Marieke Uildriks en na haar komst zijn er alweer veel tentoonstellingen geweest, waarvan een groot deel te zien is op Amstelveenweb.com. In samenwerking met de mensen achter de schermen was één van de ambities van de nieuwe directeur om meer naamsbekendheid te genereren en meer bezoekers te verwelkomen in het museum. Van belang daarvoor is een aansprekende naam zodat er meer jonger- en een breder landelijk publiek bereikt wordt. Het moet een heldere naam zijn, een naam die blijft hangen. In de video geeft zij hier meer uitleg over, waarna zij de mening ook vraagt van Jan Verschoor, de voormalige directeur en medeoprichter van het museum.In de video vertelt Marieke Uildriks het volgende: ‘Wij hebben een leuk nieuwtje te vertellen. Per januari 2020 gaan wij door het leven als Museum JAN. We willen meer bezoekers trekken, meer naamsbekendheid krijgen en de naam Jan van der Togt vergt veel uitleg, met name bij nieuwe bezoekers en jongere bezoekers. Vandaar dat we hebben besloten om de naam niet geheel te wijzigen, maar simpelweg in te korten. De vertrouwde bezoeker hoeven we natuurlijk niks uit te leggen, die weet wel wie Van der Togt is en hecht daar ook veel waarde aan. We gaan dus niet voorbij aan het verleden, want in Museum Jan zit nog altijd die naam besloten en zodra de bezoeker binnen is vertellen we het verhaal van Jan van der Togt en het ontstaan van het museum.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Oud-museumdirecteur Jan Verschoor en Marieke Uildriks directeur maken bekend dat de naam van hun museum
in 2020 wordt gewijzigd in Museum JAN


Maar het leuke is dat Museum Jan nog iets in zich draagt, namelijk de voornaam van Jan Verschoor, oud directeur van het museum en medeoprichter, want hij is samen met Jan van der Togt het museum begonnen. Jan is kunstenaar en zijn werk is ook aanwezig in de collectie. Terwijl we ons opmaken voor de toekomst, gaan we dus niet voorbij aan de bijzondere ontstaansgeschiedenis: Jan & Jan, zij stonden aan de wieg van dit museum!’ Eigenlijk refereert de naam ook naar het heden, want Jan woont nog steeds in het museum. Dat maakt het museum ook zo speciaal en bijzonder.

Dus in het museum vertellen we het verhaal van de geschiedenis die begonnen is door Jan en Jan en naar buiten toe is het museum Jan een begrip, waarmee wij bredere bekendheid willen krijgen in de regio en daar buiten’. Na deze uitleg vroeg Marieke aan Jan: ‘Jan wat vind jij er van?’ En Jan zei: ‘Ik was wel heel erg verrast en trots natuurlijk en ik vind het fantastische dat het museum zo goed gaat, want dat moet je toch allemaal maar afwachten. De toekomst ziet er heel goed uit en het museum is het ook echt waard. Dat is het leuke als je beneden in het Museumhuis zit, dan zie ik natuurlijk vaak de mensen komen. Als ze weer het huis uitgaan vertellen ze dat ze heel erg verrast zijn dat dit dorp bestaat in Amstelveen. Ik denk dat de gemeente Amstelveen nu ook wel ervaart dat het museum heel belangrijk is en ik hoop dat we nog meer bezoekers krijgen. Maar ook dat de mensen verrast zijn wat er hier in het Oude Dorp te doen is, niet alleen het museum, maar ze kunnen in het dorp ook eten drinken….’ en vulde Marieke aan ‘Het Dorp Leeft en daar draagt het museum voor een belangrijk deel aan bij!
Dus vanaf januari 2020 welkom in MUSEUM JAN.’

Vanaf januari 2020 zal de naam worden ingevoerd en zichtbaar zijn in alle uitingen van het museum, inclusief een spiksplinternieuwe website. In de loop van 2020 krijgt de gevel een frisse, nieuwe look. In het najaar van 2020 wordt de nieuwe naam Museum Jan extra feestelijk gevierd met een mooie tentoonstelling en de presentatie van het eerste boek over de geschiedenis en collectie van het museum.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Beeldend kunstenaar Jan Verschoor en Marieke Uildriks directeur in de nieuwe vleugel van het museum op 8 november 2019


Geschiedenis van Museum Jan van der Togt. De Nederlandse industrieel van huishoudelijke producten Jan van der Togt ( Tomado ) was een verzamelaar van eigentijdse kunst, maar hij wilde zijn collectie aan een breed publiek laten zien en zijn glascollectie in een museum onderbrengen. Hij bedacht een plan om onder de hoede van een stichting een openbaar museum te laten bouwen. Hierin zou zijn collectie veilig gesteld zijn en nog jaren na zijn dood voortbestaan. Van der Togt had onderzocht of dat in Gouda of Delft kon, zonder succes. Jan Verschoor, beeldend kunstenaar, woonde in de Dorpsstraat en had daar zijn atelier. Van der Togt kwam vaak in het atelier en raakte zodoende in gesprek met Verschoor over zijn plannen. Zo kwam het dat Jan en Jan samen zochten naar een goede locatie om het museum op te richten en vonden dat de ruimte op de hoek van de Dorpsstraat een goede locatie kon zijn.

Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2019)

Industrieel Jan van der Togt omstreeks 1992


De plannen werden werkelijkheid en het Museum Jan van der Togt opende in 1991 zijn deuren. Jan van der Togt overleed in 1995, maar het museum heeft de tentoonstelling voortgezet en in de loop van de jaren, onder de bezielende leiding van Jan Verschoor de collectie uitgebreid. Het Museum Jan van der Togt is gelegen in het Oude Dorp van Amstelveen, Dorpstraat 50. Geopend op dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.