Bijgewerkt: 22 september 2023

Mirjam van 't Veld op 6de plaats van de World Mayor verkiezing

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/The City Mayors Foundation
14-02-2017

Mirjam van 't Veld is burgemeester van Amstelveen (bevolking 90.000) sinds juli 2014. Daarvoor was zij burgemeester van de gemeente Maarssen (2008-2011) en burgemeester van Stichtse Vecht (2011-2014). Mirjam van 't Veld is een volledig gediplomeerd verpleegkundige en werkte in de Lichtenberg, een ziekenhuis in Amersfoort tussen 1988 en 1996.

Burgemeester Van 't Veld werd voorgedragen voor de World Mayor verkiezing vanwege haar handelen inzake de vluchtelingenkwestie.

Toen in het najaar van 2015 het gemeentebestuur van Amstelveen aangekondigde dat Syrische asielzoekers en vluchtelingen zich in een leegstaand kantoorgebouw in Kronenburg mochten huisvesten, leidde dat bij veel lokale bewoners tot bezorgdheid. Immers, het voorgestelde pand was dichtbij de Joodse wijk van de stad en men vreesde dat huisvesting van deze bevolkingsgroep tot botsingen tussen joden en moslims zou leiden. Leden van één van de grootste Joodse gemeenschappen in Nederland vreesde aanvallen op kinderen die een keppeltje droegen, door nieuwkomers omdat ze sinds hun geboorte werden gehersenspoeld om de Joden te haten. Terwijl burgemeester Van 't Veld de angst van de Joodse inwoners begreep, vond ze dat de beste manier om het wantrouwen te overwinnen was om tussen ingezetenen en nieuwkomers een open dialoog te starten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen tijdens de Nieuwjaarsreceptie 2017 van de gemeente Amstelveen


De Amstelveense burgemeester verzekerde de Joodse gemeenschap in de stad, dat ze er alles aan zou doen om antisemitische aanvallen te voorkomen. Maar ze vroeg ook de Joodse inwoners om de dialoog een kans te geven. Zij is daar goed in geslaagd, want de Joodse vrijwilligers bezochten de vluchtelingen, dronken samen koffie en ontdekten tijdens het vergelijken van de verschillende culturen, dat er ook veel overeenkomsten waren. Mirjam van 't Veld kreeg de 6de plaats op de World Mayor verkiezing van 2016.

Op 14 februari 2017 werd Bart Somers, burgemeester van Mechelen, België bekroond met de 2016 World Mayor Prize. De 2016 World Mayor Project eert alle burgemeesters en hun gemeenschappen die de vluchtelingen hebben toegejuicht en hen veiligheid, onderdak en ondersteuning boden.

The City Mayors Foundation reikt elke twee jaar de World Mayor prijs uit aan een burgemeester die een uitstekende bijdrage heeft geleverd aan zijn of haar gemeenschap en een goede visie ontwikkelt voor stedelijk wonen en werken.

De meest opmerkelijke burgemeesters van 2016:

1 Bart Somers burgemeester van Mechelen, België
2 Wolfgang G. Müller burgemeester van Lahr, Duitsland
3 Georgios Kaminis burgemeester van Athene, Griekenland
4 Giusi Nicolini burgemeester van Lampedusa, Italië
5 Richard Arnold burgemeester van Schwäbisch Gmünd, Duitsland
6 Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen, Nederland
7 Spiros Galinos burgemeester van Lesbos, Griekenland
8 Pavel Adamowicz burgemeester van Gdansk, Polen
9 Damien Carême burgemeester van Grande-Synthe, Frankrijk
10 Henriette Reker burgemeester van Keulen, Duitsland


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.