Bijgewerkt: 21 september 2023

Ministerraad draagt Femke Halsema voor als burgemeester van Amsterdam

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/Gemeente Amsterdam
06-07-2018

Mevrouw drs. Femke Halsema wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam. De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten haar voor te dragen voor benoeming. De benoeming gaat in op donderdag 12 juli 2018.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amsterdam/Harold Pereira - 2018)

Mevrouw drs. Femke Halsema wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam


Mevrouw Halsema (52 jaar) is lid van GroenLinks. Voor die partij was zij van 1998 tot en met 2011 lid van de Tweede Kamer. Van 2002 tot en met 2011 was zij fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie en politiek leider van GroenLinks. Mevrouw Halsema volgt de vorig jaar overleden burgemeester van Amsterdam de heer mr. E.E. van der Laan (PvdA) op.

Commissaris van de Koning Johan Remkes beëdigt Halsema tijdens een buitengewone raadsvergadering. In dezelfde vergadering neemt de Amsterdamse gemeenteraad afscheid van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. Halsema werd op 27 juni 2018 voorgedragen als kandidaat-burgemeester door de Amsterdamse gemeenteraad. Zij volgt Van Aartsen op die op 4 december 2017 werd aangesteld als waarnemend burgemeester. In verband met haar aantreden als burgemeester heeft Halsema al haar bestuursfuncties opgezegd.

Ruimte beperkt. De raadsvergadering is openbaar maar de ruimte in de raadszaal voor publiek is beperkt. Daarom is een tweede zaal ingericht in het stadhuis waar de raadsvergadering kan worden gevolgd via een scherm. Ook is de buitengewone raadsvergadering live te volgen op amsterdam.raadsinformatie.nl/liveAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.