Bijgewerkt: 28 september 2022

Miniconferentie over (v)echtscheidingen is druk bezocht

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeente Amstelveen
14-03-2017

Meer dan 60 medewerkers uit het onderwijs en de kinderopvang uit Aalsmeer en Amstelveen waren donderdag 9 maart 2017 aanwezig in de Oude Veiling in Aalsmeer bij de miniconferentie (v)echtscheidingen, georganiseerd door de gemeenten Aalsmeer en Amstelveen.

Bij een scheiding zijn de kinderen vaak de dupe, maar bij een vechtscheiding is dat gegarandeerd het geval. Een situatie, waarbij ouders vaak in een harde (juridische) strijd met elkaar zijn verwikkeld rondom de invulling van het ouderschapsplan, kan soms heel lang duren. Kinderen lijden hier vaak enorm onder, met als gevolg, dat zij slechter presteren op school, een negatief zelfbeeld ontwikkelen, in een loyaliteitsconflict ten opzichte van hun ouders terecht komen, of psychische problemen krijgen.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2017)

Op de voorgrond tijdens de Miniconferentie (v)echtscheidingen: Marsha Pinedo, Buddy Mehtab van Villa Pinedo, Gertjan van der Hoeven (Aalsmeerse Belangen) wethouder Jeugd in Aalsmeer, Jeroen Brandes (VVD) wethouder Jeugd in Amstelveen


Leerkrachten en andere professionals die met kinderen werken, worden regelmatig geconfronteerd met kinderen waarvan de ouders in een echtscheiding zijn verwikkeld. Het doel van de conferentie was daarom om leerkrachten inzicht te geven in de verschillende programma’s die de gemeenten Aalsmeer en Amstelveen aanbieden, zoals de online workshops van Villa Pinedo, de Begeleide Omgangsregeling van Humanitas en Kinderen uit de knel van het Familiecentrum.  

Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Jeugd: “Ongeveer 1 van de 3 huwelijken eindigt in een scheiding. Gelukkig hoeven dat niet altijd vechtscheidingen te zijn. Maar toch het komt ook in Amstelveen helaas regelmatig voor. Leerkrachten kunnen in zo’n nare situatie een belangrijke rol spelen voor de kinderen. Samen met jeugdhulpverleners van de gemeente en organisaties als Villa Pinedo, Humanitas en het Familiecentrum en Vita willen wij leerkrachten en kinderen hierbij zoveel mogelijk ondersteunen.”


Matthijs den Hollander, de Stadsdichter van Amstelveen las zijn gedicht voor kinderen in een vechtscheiding

LOBI DA BASI - LIEFDE IS DE BAAS

Van boven kijkt zij uit het raam, papa vertrekt.

Onwezenlijke pijn voor het kristalhelder
bewustzijn van een kind, wiens geluk stroomt
als het water van duizend rivieren.


Je veerkracht is nu kussen of
misschien zelfs
springplank voor ouderlijke zielen
in tijdelijke nood.


Waarom toch zo,
ook al weet ik,
dit is een reis?


Druk een ballon voorzichtig tussen
je handen kapot, met je ogen dicht.
De klap komt. Harde of juist stille
woede in jouw paradijs.
Wie herstelt er veiligheid en recht?
Wie brengt liefde in dit moment?


De juffrouw. En met haar
velen om je heen. Zij zijn vader
en moeder ineen. Ze vragen:
hoe gaat het met je, echt?


Waar je ook bent,
je baadt in geluk.
In jouw bijzijn is liefde
de baas van het gevecht.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.