Bijgewerkt: 30 november 2021

Minder voedselverspilling door weglaten THT-etiket

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
28-03-2017

De verspilling van lang houdbare producten, zoals rijst, pasta, koffie en soep uit blik daalt met 12 procent als er geen THT-datum (Ten minste houdbaar tot) op de verpakking staat. Als naast het weglaten van de datum de term 'lang houdbaar' op het etiket wordt gebruikt, dan verdwijnt 31 procent minder snel in de vuilnisbak. Dat blijkt uit kwantitatief onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research, dat is uitgevoerd in opdracht van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

Staatssecretaris Van Dam pleit al langer voor het weglaten van houdbaarheidsdata op zeer lang houdbare producten om voedselverspilling tegen te gaan. Europese regelgeving verplicht producenten om data op het etiket te vermelden om de voedselveiligheid te waarborgen. Alleen op producten die op een speciale lijst staan, hoeft geen houdbaarheidsdatum te worden vermeld. Van Dam pleit voor een forse uitbreiding van deze lijst met bijvoorbeeld macaroni, spaghetti, couscous, griesmeel en rijst. Dat kan zonder, dat de voedselveiligheid in het geding komt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Op de verpakking van de Pandan rijst staat er, dat het product tot 2 februari 2018 kan gebruikt worden. Volgens het onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research kan rijst veel langer bewaard en geconsumeerd worden


De Europese Commissie stelt zich terughoudend op om producten aan de lijst toe te voegen. Met het onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research wil de staatssecretaris bij de Commissie aantonen, dat er minder wordt verspild als de THT-datum op lang houdbare producten wordt weggelaten, of vervangen door een nieuwe aanduiding. Consumenten gooien gemiddeld zo’n 47 kilo voedsel per persoon per jaar weg. Voedselverspilling blijkt hardnekkig en moeilijk aan te pakken, aldus de onderzoekers. Ook houdbare producten koffie en thee, vis in blik, stroop en sappen uit pak worden onnodig weggegooid, omdat consumenten bang zijn ziek te worden als ze ‘ouder’ voedsel eten, of omdat ze denken, dat de kwaliteit van het product niet meer goed genoeg is.

Green Deal ‘Over de datum’. Het onderzoek is een eerste actie vanuit de Green Deal ‘Over de datum’, die tijdens de Nationale Voedseltop eind januari is ondertekend. Het bedrijfsleven; Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en kennisinstelling Wageningen Universiteit willen samen met de voerheid voedselverspilling in relatie tot houdbaarheidsdata aanpakken. Daarbij richt de Green deal zich op goede voorlichting en een beter begrip en gebruik van houdbaarheidsdata.

Houdbaarheidsdatum is een wettelijk voorgeschreven vermelding op een levensmiddel die de klant informatie biedt over de uiterste datum, waarop het product kan worden geconsumeerd, of hoelang het kan worden bewaard. In Nederland is de houdbaarheidsdatum in het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen geregeld. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdatums: 'Te gebruiken tot'. Na deze datum is de veiligheid van het product niet meer gewaarborgd. Voor producten die snel bederven (vlees, verse groenten)'Ten minste houdbaar tot'. Deze datum geeft een indicatie van de bewaartijd. Voor producten die niet, of minder snel bederven (conserven, koffie). Fabrikanten die dagverse producten bereiden, zoals banket of gebak, hoeven geen houdbaarheidsdatum op hun producten te vermelden. Deze producten zijn namelijk bestemd om binnen 48 uur na bereiding geconsumeerd te worden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS