Bijgewerkt: 18 april 2024

Miljoenennota van 2014 stelt gemeenten niet gerust

Nieuws -> Informatief

Bron: VNG
17-09-2013

Cruciaal parlementair jaar voor goede decentralisaties sociaal domein

Het komende parlementaire jaar is bepalend voor de decentralisaties op het gebied van werk, zorg en jeugd. Met als belangrijkste doel: meer maatwerk voor inwoners en minder bureaucratie. Het kabinet en het parlement zullen cruciale keuzes maken die gevolgen hebben voor hoe en met welk budget gemeenten hun nieuwe taken vanaf 2015 kunnen uitvoeren.

De Miljoenennota 2014 stelt gemeenten op dit punt nog niet gerust. “Het is van het allergrootste belang dat gemeenten ruimte krijgen om hun verantwoordelijkheden op een goede manier in te vullen. Alleen dan kunnen we samen met onze inwoners de best passende oplossingen vinden, én tegelijkertijd geld besparen”, aldus Vereniging Nederlandse Gemeenten voorzitter Annemarie Jorritsma.

stembureau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

In alle Nederlandse gemeenten worden in maart 2014 belangrijke beslissingen genomen. Dan gaan de kiezers naar de stembus om hun gemeenteraden te kiezen


Dat het nodig is om geld te besparen, bleek vorige week uit een rapport van COELO. Er dreigt een gat van ruim € 6 miljard in de begrotingen van gemeenten. Dit heeft onvermijdelijk gevolgen voor de inwoners. Het tekort komt deels door plannen die het kabinet inmiddels heeft teruggedraaid, maar waarvan het de bijbehorende ‘efficiencyvoordelen’ gemakshalve wel heeft ingeboekt.

Zo wordt het aantal raadsleden toch niet verminderd, maar blijft de bezuiniging staan. De VNG heeft er grote moeite mee, dat het kabinet bezuinigingen op deze manier bij gemeenten neerlegt en het is bovendien strijdig met de regels.

Ook nieuwe taken op het gebied van werk, zorg en jeugd komen met miljarden minder budget naar gemeenten. Gemeenten hebben voldoende beleidsruimte bij deze nieuwe taken nodig om samen met hun inwoners keuzes te maken, anders blijven de doelen van de decentralisaties buiten bereik.

Als gemeenten die ruimte niet krijgen, zullen zij daarnaast meer dan verantwoord is moeten bezuinigen op bijvoorbeeld onderhoud van wegen en de openbare ruimte, en moeten schrappen in voorzieningen om de begroting rond te krijgen. Dat zou zeer onwenselijk zijn voor de economische kracht van Nederland. De VNG pleit voor een vervolgonderzoek door het CPB naar de vraag of gemeenten voldoende beleidsruimte en instrumenten krijgen om de decentralisaties tot een succes te maken.

De politici in Den Haag zullen het komende jaar cruciale beslissingen nemen over onder meer de kaders van de drie decentralisaties. Maar in alle Nederlandse gemeenten worden in maart 2014 belangrijke beslissingen genomen. Dan gaan de kiezers naar de stembus om hun gemeenteraden te kiezen.

“Zij kiezen daar de volksvertegenwoordigers die binnen de - hopelijk ruime - kaders van het Rijk het lokale beleid concreet gaan invullen. Deze raadsleden gaan keuzes maken die er toe doen voor iedereen”, aldus Jorritsma. “Daarmee wordt het komende jaar op alle fronten heel belangrijk voor het Rijk, voor gemeenten en vooral voor onze inwoners.”



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.