Bijgewerkt: 27 november 2021

Microkrediet plannen presentaties in scholengemeenschap Panta Rhei

Nieuws -> Informatief

Bron: Rabobank Amstel en Vecht
08-03-2019

'Betrokken jonge ondernemende leerlingen zijn de succesvolle ondernemers van de toekomst' - aldus Uğur Pekdemir, directievoorzitter Rabobank Amstel en Vecht. Hij deed de aftrap afgelopen dinsdag 5 maart 2019 in scholengemeenschap Panta Rhei in Amstelveen. Er waren 40 leerlingen die bij de Rabobank een microkrediet probeerden te bemachtigen. Hiermee zetten de leerlingen een eigen bedrijf op. Met de winst die de leerlingen maken, steunen zij ondernemers in ontwikkelingslanden.

Jongeren die hier de Toyota Prius van de buurman wassen, kunnen het begin zijn van een taxibedrijf in Kenia. Zo werkt Day for Change. In samenwerking met Rabobank Amstel en Vecht laat Stichting Day for Change leerlingen van het Panta Rhei in Amstelveen op een speelse en ondernemende manier kennis maken met ondernemerschap, wereldburgerschap en omgaan met geld.

Foto Amstelveen
(Foto Rabobank Amstel en Vecht - 2019)

Uğur Pekdemir, directievoorzitter Rabobank Amstel en Vecht start de bijeenkomst op 5 maart 2019 in scholengemeenschap Panta Rhei in Amstelveen


Ter voorbereiding op de presentaties assisteerden Amstelveense ondernemers  de leerlingen o.a. bij het nadenken over hun bedrijfsideeën. Een aantal van de ondernemers zien de leerlingen weer terug in de ‘kredietcommissie’ op de Rabobank, waaronder: Michal van Dantzig van WinWinWerkt.nl, Lex Vonk van AM match, Menno Peters van Jumpstart (Loogman Groep) en Frans Huissen van Vrijwilligerscentrale Amstelland. Naast de ondernemers namen ook medewerkers van de Rabobank en Day for Change plaatst in de commissie.

De ‘kredietcommissie’ besliste hoeveel microkrediet elk bedrijf gaat ontvangen. De plannen konden beloond worden met een microkrediet van maximaal € 50,-. Er waren veel indrukwekkende ideeën.   Na dinsdag gaan de leerlingen daadwerkelijk hun ondernemingen runnen. Op woensdag 5 juni sluiten de leerlingen middels een informatiemarkt de actie af en weten we hoeveel geld de leerlingen hebben verdiend voor het goede doel: een groep vrouwen in India die van Day for Change een lening krijgt om hun bedrijfjes uit te breiden. Aankomende vrijdag 8 maart komt er weer een groep leerlingen om hun plannen te pitchen.

 Jaarlijks bereikt Day for Change zo’n 6000 leerlingen. Het afgelopen schooljaar hebben kinderen en jongeren in heel Nederland van € 19.000 microkrediet bijna € 75.000 weten te maken. Dit geld werd door Day for Change geïnvesteerd in leningen o.a. voor de aanschaf van een tractor door een groep boerinnen in Oeganda en extra landbouwgrond voor een boer in Cambodja.

Day for Change is in 2006 opgericht en zet zich in voor een rechtvaardig economisch systeem. Toegankelijk voor iedereen. Goed voor mens, dier en de planeet. (Duurzaam) ondernemerschap en inclusive finance staan daarbij centraal. Door de Day for Change Actie leren jongeren dat ondernemerschap en inzet bijdraagt aan financiële zelfredzaamheid, maar ook aan een rechtvaardiger wereld en duurzame ontwikkeling.

www.dayforchange.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS