Bijgewerkt: 26 september 2023

Meer vakwedstrijden voor lesprogramma mbo beroepsonderwijs

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
14-08-2015

Goed vakmanschap moet zichtbaarder worden, daarom wordt het aantal vakwedstrijden in het beroepsonderwijs verder uitgebreid. Aankomend schooljaar beginnen nieuwe mbo-vakwedstrijden op ruim 50 mbo-scholen in Nederland. Dat maakte minister Bussemaker vandaag bekend tijdens haar bezoek aan de World Skills, de wereldkampioenschappen voor beroepen die dit jaar in Brazilië plaatsvinden. De bewindsvrouw wil zo meer jongeren inspireren en motiveren om zich te specialiseren tot vakman, of vakvrouw. De vakwedstrijden maken deel uit van het nieuwe talentenprogramma in het mbo.  Bussemaker stelt voor het excellentieprogramma een bedrag van € 25 miljoen beschikbaar.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Jet Bussemaker, (PvdA) minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Volgens Bussemaker is het belangrijk, dat jongeren al op jonge leeftijd een goed beeld krijgen van hun talenten én van de verschillende beroepen die daar goed op kunnen aansluiten. Door het verdwijnen van vakmanschap uit het directe straatbeeld is ook de potentie van veel van deze beroepen vaak uit het zicht geraakt, vooral bij jongeren. De bewindsvrouw wil meer aandacht voor extra uitdagingen in het mbo-onderwijs. “Het is belangrijk, dat we jongeren helpen hun talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te verzilveren. Dat begint met een bewuste keuze voor een vak, waar je hart ligt, waar je goed in bent en waar straks ook een baan in te vinden is. Vakwedstrijden op school geven jongeren een goed beeld van de mogelijheden van hun toekomstige beroep. Met vakwedstrijden kunnen de scholen jongeren binnen het lesprogramma uitdagen om het beste van zichzelf te laten zien. Goed vakmanschap verdient een podium. Op schoolniveau, regionaal niveau, landelijk niveau én internationaal niveau.”

Steeds meer scholen organiseren vakwedstrijden. Op dit moment bestaan er vakwedstrijden voor basisschoolleerlingen, laatstejaars vmbo'ers en mbo’ers en talenten werkzaam bij bedrijven. Op Europees niveau zijn er de EuroSkills. WorldSkills zijn de wereld kampioenschappen voor vakmanschap. Deden vorig jaar nog ruim 40 mbo-scholen mee aan vakwedstrijden, aankomend schooljaar organiseert zo’n 80% van alle mbo-scholen in Nederland schoolvakwedstrijden, als voorronde voor de  landelijke kwalificatiewedstrijd. De deelnemende kandidaten worden getraind en begeleid door experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen.De vakwedstrijden maken deel uit van een breder excellentieprogramma voor talentvolle mbo-studenten. Eerder breidde minister Bussemaker de meester- en gezel formule uit naar nieuwe mbo-opleidingen. De eerste mbo-scholen zijn inmiddels gestart met dit speciale talentenprogramma waarbij geselecteerde studenten worden opgeleid tot het 'meesterschap'.

Minister Bussemaker bezocht vandaag Team Nederland, dat met 35 vaktalenten strijdt voor de titel ‘beste vakman / vakvrouw van de wereld’. De mbo-ers werden vorig jaar Nederlands kampioen tijdens verschillende mbo-vakwedstrijden. Zo wisten zij zich te kwalificeren voor WorldSkills 2015. Ook komend schooljaar worden nieuwe studenten uitgedaagd uit te blinken in hun vakgebied. Zij kunnen zich kwalificeren voor EuroSkills eind 2016 in Göteborg (Zweden). De volgende WorldSkills zijn in 2017 in Abu Dhabi.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.