Bijgewerkt: 29 november 2023

Maurice Swirc over De Indische Doofpot in Literair Café 102

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland
09-08-2022

Tijdens deze editie van Literair Café 102 vertelt journalist Maurice Swirc over zijn indrukwekkende werk 'De Indische Doofpot'. Maurice Swirc is onderzoeksjournalist, gespecialiseerd in mensenrechten. Hij schrijft voor De Groene Amsterdammer en NRC. Hij schreef eerder het onvolprezen boek over Joodse gemeenschappen: Altijd Mazzel. Een wereldreis langs Joodse gemeenschappen.

Foto Amstelveen
(Foto Claudia Kamergorodski - 2021)

Maurice Swirc


In De Indische doofpot onthult Maurice Swirc dat de oorlogsmisdaden die Nederlandse militairen tussen 1945 en 1949 pleegden stelselmatig in de doofpot werden gestopt. Door intimidatie van klokkenluiders, door bewijsmateriaal te vernietigen en onderzoek te traineren. Verjaring van de misdaden moest vervolging onmogelijk maken. Maurice Swirc schreef het boek vanuit historisch-juridisch perspectief en raadpleegde tal van bronnen, waaronder documenten met de status ‘geheim’. Ada Ruiter van Libris Venstra en Anton Furnée van de Bibliotheek Amstelland gaan met hem in gesprek.

Literair Café 102: Maurice Swirc over De Indische Doofpot. Datum: donderdag 25 augustus 2022, 19.30-21.00. Locatie: Bibliotheek Amstelveen Stadsplein/ Prijzen: Leden € 7,50 / Niet-leden € 10,00 (incl. kopje koffie of thee)/ Meer informatie vind je op de website: www.debibliotheekamstelland.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.