Bijgewerkt: 19 april 2024

Mark Rutte was in Oostenrijk

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/Oostenrijkse media
06-01-2018

Op uitnodiging van bondskanselier Sebastian Kurz (1986) lid van de Österreichische Volkspartei (ÖVP) van Oostenrijk was minister-president Rutte op 1 januari 2018 aanwezig bij het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker in de Musikverein in Wenen. Na afloop van het concert spraken minister-president Rutte en bondskanselier Kurz tijdens een werklunch over actuele onderwerpen binnen de EU, waaronder migratie, de monetaire unie en het voorzitterschap van Oostenrijk van de Raad van de Europese Unie in de tweede helft van 2018.

Het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) op maandag werd getekend door voorbereidingen voor het Oostenrijkse voorzitterschap van de EU-Raad. De belangrijkste uitdagingen in de tweede helft van 2018 zijn voornamelijk Brexit, migratie en de EU-begroting, waarover de twee regeringsleiders het na het nieuwjaarsconcert in Wenen eens zijn geworden.

'De Europese Unie moet voor veiligheid zorgen, te beginnen met de strijd tegen radicalisering en terrorisme en eindigend met een goed beheer van de buitengrenzen en de preventie van illegale migratie' - aldus Kurz, een van de kernpunten voor het Oostenrijkse EU-voorzitterschap.



Op de gezamenlijke persconferentie na een werkvergadering was Rutte ervan overtuigd, dat Oostenrijk deze taak goed zou kunnen volbrengen. Natuurlijk staat er veel op de agenda, zei de Nederlandse premier, en hij voegde er met een glimlach aan toe: 'Maar dat maakt deze voorzitterschappen zo' n genoegen'. Hij wees er ook op, dat migratie niet alleen het huidige Bulgaarse EU-voorzitterschap zou bekleden, maar ook Oostenrijk. Op dit moment liggen er enkele voorstellen op tafel over hoe om te gaan met vluchtelingen binnen de EU (sleutelwoord: Estlands voorstel). Rutte noemde ook de versterking van de monetaire unie als een van de belangrijke kwesties voor de EU.

De twee conservatieve regeringsleiders waren ook bezorgd over het grensgeschil* tussen de twee EU-lidstaten Slovenië en Kroatië. Kurz zei, dat hij zich 'zeer ongelukkig' voelt over de situatie in de buurt van Oostenrijk; hij wilde een 'positieve bijdrage leveren aan de oplossing van het conflict'. Rutte heeft ook aangekondigd, dat hij hier wilde helpen.



*Drie Kroatische vissersboten gingen in december 2017 onder politiebescherming naar de door Slovenië geclaimde zeezone om hun netten terug te krijgen die de dag daarvoor waren uitgeworpen, zeiden beide EU-lidstaten. Een Sloveense politieboot benaderde de boten, maar kwam niet tussenbeide. Slovenië had op 30 december 2017, na een internationale arbitrage-uitspraak, de zeegrens in de baai van Piran op het schiereiland Istrië hertekend. Ongeveer 80 % van de baai en een 4,6 kilometer brede corridor naar de open zee behoren nu tot Sloveens grondgebied.

Kroatië erkent de grenscorrectie niet en ziet de grens in het midden van de baai. Sinds de onafhankelijkheid van de staten in 1991 wilde Kroatië de grens in het midden van de baai trekken, Slovenië eiste de hele baai op onder verwijzing naar eeuwenoude kadasters en historische documenten.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.