Bijgewerkt: 27 mei 2024

MBO College Amstelland behaalde de 5de plek op het Debattoernooi!

Nieuws -> Informatief

Bron: Nederlands Debat Instituut
13-02-2017

Afgelopen vrijdag 10 februari 2017 vond voor de 11de keer het landelijk MBO Debattoernooi plaats. Mbo-studenten uit heel Nederland verzamelden zich in Den Haag om de strijd aan te gaan om de titel mno-debatkampioen. Het MBO College Amstelland uit Amstelveen behaalde welverdiende de 5de plek. ROC Tilburg (Juridische Opleiding) bleek uiteindelijk de beste debaters in huis te hebben; zij wonnen in de finale van een team van ROC Rijn IJssel uit Arnhem. De finalejury wees daarnaast Sjoerd Leukfeldt van ROC Rijn IJssel als Beste Spreker aan.

Voorzitter van de Stichting Roderik van Grieken stelt: 'Door te debatteren ontwikkelen jongeren vaardigheden die essentieel zijn tijdens hun studie en later op professioneel vlak. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten, waar ze hun hele leven lang profijt van hebben.' Het landelijke MBO Debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt al 11 jaar georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van Fonds21, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Fonds 1818. Het ROC Mondriaan Den Haag was voor het 3de jaar op rij gastheer.

Foto Amstelveen
(Foto Wineke Onstwedder - 2017)

Het team van het MBO College Amstelland debatters 2017


Verplaatsen in het standpunt van een ander. 250 studenten uit alle jaren van het mbo, debatteren tijdens het toernooi los van hun eigen mening. De jongeren hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar hoorden pas kort van tevoren, of zij voor- of tegenstanders moesten zijn. Ook volgde in debatronde 3 een improvisatiestelling**. Tijdens drie spannende debatrondes werd bepaald, welke twee teams een plek in het finaledebat verdienden. Ook dit jaar hebben de studenten hun tanden in actuele, uitdagende stellingen gezet:

§  Nederland moet de belastingvoordelen voor buitenlandse bedrijven afbouwen

§  Er moet een extra leerjaar komen op de onderbouw van het vmbo

§  De politie moet bij elke staandehouding een stopformulier* invullen

* Een stopformulier is een formulier, waarop agenten moeten aangeven, waarom iemand wordt aangehouden en wat zijn/haar nationaliteit is.

§  Verkiezingsprogramma van politieke partijen mogen maximaal één pagina lang zijn.**

Partners van het MBO Debattoernooi

Het MBO Debattoernooi kan niet plaatsvinden zonder steun van partners: Fonds21, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Fonds 1818, Janivo Stichting, Stichting Weeshuis der Doopsgezinden en Stichting F.S. Tijmstra.

Succesformule. De missie van het Nederlands Debat Instituut is om de nieuwe generatie te ontwikkelen in mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Met succes, elk jaar neemt de achterban toe: bij de start van de organisatie, achttien jaar geleden, werd op scholen niet, of nauwelijks gedebatteerd, maar inmiddels is debatteren als lesmethode erkend en gevierd door docenten, leerlingen en wetenschappers. Scholen omarmen ons initiatief als onderdeel van spreekvaardigheid (Nederlands), of burgerschap (Maatschappijleer). Jaarlijks doen meer dan 500 scholen met de debatactiviteiten van het Nederlands Debat Instituut mee.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.