Bijgewerkt: 2 oktober 2022

Lichte opleving op woningmarkt in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Weekblad
15-07-2009

De woningmarkt kent een lichte opleving, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). „Dat idee hebben wij ook," beaamt Karin Eveleens van EKZ Makelaars. „In Amstelveen is de verkoop over de hele linie al beter."

Westwijk Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Koopwoning in Westwijk-Zuid in Amstelveen


Deze opleving is echter nog niet terug te vinden in de cijfers van de woningverkoop in Amstelveen van het eerste halfjaar van 2009. De cijfers van het eerste halfjaar laten een minder rooskleurig beeld zien. 'Het is duidelijk, dat de verkoop van het aantal woningen in het eerste halfjaar 2009 enorm is afgenomen,' aldus EKZ. 'Omdat deze trend in de laatste maanden van 2008 werd ingezet, kan het eerste halfjaar van 2007 als referentiekader dienen.

In vergelijking daarmee is het aantal transacties met veertig tot zestig procent gedaald.' In het eerste deel van dit jaar werden in Amstelveen 159 woonhuizen verkocht. Dat is een afname van 13,6 procent in vergelijking met het tweede halfjaar van 2008. In het eerste halfjaar van 2007 werden nog 217 woningen verkocht. Ook stonden woningen langer te koop, van gemiddeld 51 dagen in de tweede helft van 2008 tot 85 dagen in het eerste deel van 2009. In Amstelveen werden 128 appartementen verkocht.

In het eerste deel van 2007 waren dit er 207. Toch gloort er een beetje hoop aan de horizon. „In het eerste halfjaar van 2009 nam de woningverkoop minder sterk af in vergelijking met de voorgaande periode. Dus eigenlijk is er sprake van een mindere verslechtering." Niet alleen in Amstelveen werd de woningverkoop minder. Ook in Uithoorn en Aalsmeer werden minder woningen verkocht.

Toch zijn de prijzen in de regio nog niet zo sterk gedaald. In Amstelveen zakte de gemiddelde verkoopprijs met 10,4 procent, in Uithoorn met 3,4 procent en in Aalsmeer met 11,6 procent. „De huizenprijzen in Uithoorn en Aalsmeer staan een beetje onder druk," aldus Eveleens. „Ze zakken niet echt. Wel merk je dat woningen die nu worden aangeboden lager zijn geprijsd. Vooral de duurdere woningen zoals twee-onder-een-kappers, hoekwoningen en vrijstaande huizen worden minder verkocht."

„Het lijkt ook in ons werkgebied Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, dat de markt weer iets aantrekt," aldus Eveleens. „Er zijn weer meer bezichtigingen en de mensen die komen kijken zijn serieus, hebben zich goed voorbereid en weten wat ze willen en kunnen. Het is echter wel zo dat men eerst de eigen woning wil verkopen alvorens men overgaat tot de aankoop van een woning. Je ziet dan ook dat het aanbod nog steeds toeneemt."

Ook bij nieuwbouwprojecten loopt de verkoop aardig. „In Westwijk II zijn we gestart met de verkoop van startersappartementen. De inschrijving loopt nog tot eind deze maand. Deze woningen zijn wel populair." Deze populariteit heeft wel gevolgen voor de woningen die te koop staan in de aangrenzende wijken in Amstelveen-Zuid, zoals Westwijk, Middenhoven en Waardhuizen. „We merken dat de woningen in vooral Westwijk langer te koop staan.

De mensen uit Westwijk verhuizen naar het naastgelegen Westwijk II. Daarnaast kiezen starters en doorstromers liever voor een nieuwbouwwoning dan een woning in Westwijk. Met de huizen die te koop staan in de wijken dichterbij Amsterdam gaat het wat dat betreft beter." De NVM waarschuwt overigens voor teveel optimisme. In het voorjaar worden doorgaans meer huizen verkocht dan in andere seizoenen. Daarnaast kan de huizenverkoop over het hele jaar gezien nog behoorlijk tegenvallen, bijvoorbeeld door een stijging van de werkloosheid.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.