Bijgewerkt: 14 juli 2024

Lezing van professor Craig Harline in Ouderkerk aan de Amstel

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel
15-10-2017

Craig Harline (spreek uit Har-lin) schrijft en doceert vooral over het religieuze leven in West-Europa tijdens de Reformatie, maar hij is geïnteresseerd in religie van alle soorten en maten en tijden. Zijn cursussen omvatten de geschiedenis van het christendom, de Reformatie en seminars over onderwerpen als wonderen, tolerantie, culturele verandering en de christelijke missionaire traditie.

Geboren en getogen in Californië behaalde Craig Harline een doctoraat in de Europese geschiedenis aan de Rutgers University (1986). Sinds 1992 is hij hoogleraar Geschiedenis aan de Brigham Young University. In 1996 en 2001 bezocht hij ook als hoogleraar en onderzoeksmedewerker de Katholieke Universiteit Leuven in België, in 2006 al onderzoeksmedewerker de Universiteit Antwerpen en in 2011 als onderzoeker de Belgische Academie (VLAC) in Brussel. Zijn onderzoek richt zich sinds de Middeleeuwen op de religieuze geschiedenis van Europa, die hij heeft gevolgd in de archieven van België, Nederland, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Zweden. Dr Craig spreekt vloeiend Nederlands.Professor Craig Harline houdt een lezing op donderdag 19 oktober 2017 om 19.30 uur in het gebouw Amstelstroom, Kerkstraat 12 in Ouderkerk a/d Amstel inloop vanaf 19 uur. Toegang gratis. De lezing over zijn boek ‘Jacobs vlucht’gaat hij in op het leven van Timotheus Rolandus, oud-predikant te Ouderkerk (1620-1649). Jacobs vlucht schildert een intiem en indrukwekkend portret van vier generaties van één familie, op de vlucht vanwege hun geloof. De vader van de oude Jacob Rolandus bekeert zich rond 1560 tot de nieuwe (gereformeerde) godsdienst en moet als gevolg daarvan met zijn vrouw en zoon Jacob vluchten voor Alva. Jacob blijkt een begaafde jongen die, na studies in Antwerpen en Genève, een vooraanstaand predikant wordt in Amsterdam. Hij maakt naam als vertaler van de Statenbijbel, de eerste officiële Nederlandstalige Bijbel. Prof. Harline is met zijn boek één van de vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenisprijs 2017.

Om dit bezoek mogelijk te maken werkt de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel hierin samen met het bestuur van de Amstelkerk. Nadere informatie staat op de website van de Protestantse gemeente van Ouderkerk: www.amstelkerk.net . Uw gastheren zijn deze avond Wim Ovaa en Willem van Bloemen. De avond kunt u alvast reserveren in uw agenda, want het zal ongetwijfeld een interessante avond worden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.