Bijgewerkt: 24 juli 2024

Lezing van Alfred Birney over 'De tolk van Java' bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
27-05-2017

8 mei 2017 zal de boeken in gaan als een onvergetelijke dag voor Alfred Birney en uitgeverij De Geus. De Libris Literatuurprijs voor de beste oorspronkelijke Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar gaat naar een roman, ‘waarin je je als lezer door de sublieme stijl bijna medeplichtig voelt aan de beschreven wreedheden en tegelijk ook de kracht ervaart om te willen overleven’, aldus juryvoorzitter Janine van den Ende.

De auteur beschouwt De tolk van Java als zijn magnum opus. In de pers is de roman, die voor een groot deel autobiografisch is, met veel lof ontvangen. Onlangs won hij met zijn roman ook de Henriëtte Roland Holstprijs 2017. Vrijdag 9 juni 2017 geeft Alfred Birney een lezing in boekhandel Libris Venstra over deze genadeloze roman.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Alfred Alexander Birney (1951) is een Nederlandse schrijver, essayist en columnist. Alfred Birney is geboren uit een Indisch-Nederlandse (Indo) vader en een Nederlandse moeder. De Nederlandse voorouders van zijn vader waren uit het 18de-eeuwse Schotland afkomstig, vandaar de Engelse achternaam


Over het boek: Voor een Helmondse schoonmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon bestaat er geen heden. Alleen een belast verleden. De zoon achtervolgt zijn ouders met vragen over de oorlog in Nederlands-Indië die doorwoedt in het gezin. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, niet te bevatten, rauw, maar niet zonder humor.

Alfred Birney (1951) is auteur van een groot oeuvre, waarin zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een centrale plaats inneemt. In 'De tolk van Java' beschrijft Birney de geschiedenissen van zijn beide ouders in romanvorm en de impact van hun levens op dat van hemzelf. Locatie: Boekhandel Libris Venstra Stadsplein 102A, 1181 ZM Amstelveen. Datum: vrijdag 9 juni 2017. Aanvang: 19.30 uur. Toegang: € 7,50, (houders van Reader-kaart € 5,00) Aanmelden: info@venstra.nl Lees meer over het boek: http://www.librisliteratuurprijs.nl/2017/birneyAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.