Bijgewerkt: 30 november 2021

Lezing over surrealisme en poëzie café in Bibliotheek Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland
03-03-2017

Het surrealisme is een van de belangrijkste avant-gardes uit het Interbellum. Beeldende kunst, film en literatuur kennen surrealistische tendensen. Maar wat is het surrealisme? 'Een zuiver psychisch automatisme' zou André Breton zeggen, die 'bedoeld is om het werkelijke verloop van het denken vorm te geven.' Dat is althans de beschrijving uit het achtste nummer van het blad ‘La révolution surréaliste’ uit 1926. Goed, maar hoe geef je dat werkelijke verloop van het denken weer? Daarvoor schakelen we de ratio uit en laten het onderbewuste en het onbewuste het werk doen. Automatismen, toeval, reflexen, emoties en dromen zijn belangrijke bestanddelen van surrealistische kunst, maar er is meer. Ongerijmde samenstellingen, zoals Meret Oppenheims ‘Déjeuner en fourrure’ of Magrittes ‘Het rijk der lichten’ zijn aan de orde van de dag. En daarbij ook veel humor.

Het Museum Boijmans Van Beuningen toont tussen 11 februari en 28 mei 2017 werk uit verschillende (voormalige) privécollecties op een grote, reizende tentoonstelling. Met de lezing van vandaag bent u goed voorbereid op een eventueel bezoek aan deze tentoonstelling en plaatst u de collecties in een nog breder perspectief. De lezing Surrealisme door Bureau Boeiend is op donderdag 16 maart 2017 van 14.30 uur tot 16.30 uur in bibliotheek Amstelveen Stadsplein. Prijs: € 19,- en voor bibliotheekleden € 12,50. Reserveren kan alleen via www.bureauboeiend.nl  of via tel. 020 2216498. Op de website van Amstelland bibliotheken www.debibliotheekamstelland.nl is een en ander nog eens na te lezen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het gebouw van de bibliotheek en Libris Venstra aan het Stadsplein Amstelveen


Poëzie café, verboden vruchten

Maandelijks organiseert de Bibliotheek Amstelland samen met boekhandel Libris Venstra het Poëzie café. Tijdens deze avonden kan iedereen een eigen gedicht voordragen, of werk van iemand anders. Alleen komen luisteren mag natuurlijk ook. Vanavond staat in het teken van de Boekenweek 2017, met het thema: Verboden Vruchten.

Wel willen, niet mogen. Toch doen? De een zet alles om in daden, de ander in poëzie. #samenvooramstelveen, dus deel met elkaar je verboden vruchten van papier, en laat je inspireren op deze avond vol poëzie, nieuwsgierigen en liefhebbers: dichter bij elkaar.

Het poëzie café is op donderdag 16 maart 2017 van 19.30 uur tot 21.00 uur in Venstra Café, Stadsplein Amstelveen. Toegang gratis – deelnemers aanmelden via info@debibliotheekamstelland.nl  o.v.v. Poëzie café.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS