Bijgewerkt: 23 juli 2024

Lezing over oud schriften bij Vereniging Historisch Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Maureen van Munster
29-04-2019

Op woensdag 8 mei 2019 geeft mevrouw Jantine Bloemhof een lezing over oud schriften bij de Vereniging Historisch Amstelveen. De lezing is een kennismaking met het leven van gewone mensen in de 16de, 17de en 18de eeuw.

Jantine Bloemhof is na een studie biologie en werkzaamheden in de automatiseringssector ontwikkelt verrijkingsmateriaal op het gebied van creatieve wiskunde en logisch denken voor leerlingen van de groepen 3-8 van de basisschool. Voor Vierkant voor Wiskunde heeft ze de reeks wisschriften voor leerlingen van de groepen 7 en 8 geschreven.

Sinds september 2006 werkt ze in plusklassen. Inmiddels geeft ze op verschillende scholen les in plusklassen voor leerlingen van respectievelijk groep 3 en 4, groep 5 en 6 en groep 7 en 8.. Creatieve wiskunde en logisch denken staan ook hier centraal. Onder de naam Sikkepit geeft ze een deel van deze lessen uit.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2019)

Middeleeuwse oud schrift met Beatrijs, geknield voor Maria die het Christuskind vasthoudt. Deze geschiedkundige voorletter maakt deel uit van het Beatrijs-handschrift. Beatrijs is een gedicht uit het laatste kwart van de 14de eeuw (ca.1374), mogelijk van Diederic van Assenede, en is een origineel Nederlands gedicht over de legende van een non, Beatrijs, die uit liefde voor een man haar klooster verliet, zeven jaar bij hem woont en twee kinderen heeft. Het Nederlandse gedicht is ontstaan uit een Latijnse legende, Dialogus Miraculorum (1219-1223) en Libri Octo Miraculorum (1225-1227) van Caesarius von Heisterbach


Jantine Bloemhof is werkzaam als docent en heeft divers lesmateriaal geschreven voor de basisschool over onder meer wiskunde en geheimschrift. Het opduiken van oude verhalen is haar passie. De lezing vindt plaats vanaf 20.00 uur in het verenigingscentrum aan Orion 19A in Amstelveen. De toegang is gratis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.