Bijgewerkt: 5 oktober 2022

Lezing over de Wierookroute bij Volksuniversiteit Amstelland

Nieuws -> Informatief

Bron: Volksuniversiteit Amstelland
05-12-2016

Op zaterdag 10 december 2016 geeft drs. Ben Meulenbeld de lezing 'Drie Handelsroutes als Cultuurdragers - Wierookroute' bij Volksuniversiteit Amstelland. Tijdens deze lezing zal Ben Meulenbeld, die lange tijd conservator van Centraal- en Zuid-Azië is geweest in het Tropenmuseum te Amsterdam, dieper ingaan op de geschiedenis van de internationale handelsroute, de Wierookroute. In januari en februari 2017 komen de Zijde- en Specerijenroute aan bod.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

Wierook boom, Boswellia Sacra - Köhlers Medicinale planten 1887. Boswellia is een geslacht van bomen in de volgorde sapindales, bekend om hun geurige hars, dat vele farmacologische toepassingen kent, met name als anti-inflammatoire middelen. De Bijbelse wierook was een uittreksel uit de hars van de boom Boswellia sacra en wordt nu geproduceerd ook vanuit Boswellia frereana


Verbindingen tussen onbekende landen in het verleden ontstonden door internationale handelsroutes. Langs deze duizenden kilometers lange trajecten werden bijna uitsluitend luxe producten vervoerd. Al minstens 3000 jaar geleden werd ten tijde van de legendarische koningin van Sheba vanuit Zuid-Arabië (Oman, Jemen) wierook verhandeld. Via de stenige hoogvlakten, wadi's en diepe canyons van de Hadramauth en langs de enorme Rub al Khali-woestijn bereikte de chique reukwaar Petra, Egypte en uiteindelijk Rome. Rond het begin van onze jaartelling kwam de Zijderoute tot bloei.

Uit China werd via enorme woestijnen, steppes en bijna ontoegankelijke bergen zijde naar het Romeinse Rijk getransporteerd. In de 17de eeuw verkreeg de VOC nagenoeg een monopolie positie op het gebied van oosterse specerijen. Kruiden als peper, foelie, nootmuskaat, kaneel werden peperduur betaald. De handel leidde tot een grote welvaart in de Nederlanden. In de Gouden Eeuw werd de basis gelegd voor een groot koloniaal rijk. Tijdens drie lezingen zal Ben Meulenbeld ons meenemen op deze routes en vertellen over hun geschiedenis. Tijdens de lezingen, die elk afzonderlijk zijn te volgen, zal gebruik worden gemaakt van veel beeldmateriaal.

De lezing start om 14.00 uur en de entrée bedraagt € 12,-. Kijk voor meer informatie en inschrijfmogelijkheden op de website, https://www.vu-amstelland.nl/cursusshow-crs.php?crs=3363, of kom langs bij de balie op de derde verdieping van Stadsplein 97.

Wierook is een mengsel van aromatische organische stoffen, dat aangestoken kan worden en dan een als aangenaam beoordeelde geur verspreidt. Met wierook wordt ook wel bedoeld de hars (olibanum) van de wierookboom (Boswellia). De oorspronkelijke betekenis van het woord wierook is 'wijrook' (rook om te wijden). Desondanks wordt het woord uitgesproken met een verlengde eerste lettergreep, als wier-rook.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.