Bijgewerkt: 24 juli 2024

Lezing 'De houtdraaier' door veteraan Klaas Dikstaal in De Bolder

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
03-10-2018

De Bond van Wapenbroeders afdeling Amstelland organiseert de lezing 'De houtdraaier' door veteraan Klaas Dikstaal. Ruim 40 jaar geleden kwam veteraan Dikstaal in een rolstoel terecht. Geïnspireerd door een oom die houten kandelaars maakte, ging hij aan het hout draaien. Zijn enthousiasme maakte van hem een van de grondleggers van de Nederlandse Vereniging van Houtdraaiers ‘Radius’. Dikstaal staat bekend als een geniale technische draaier.

Op dinsdagavond 9 oktober 2018 organiseert afdeling Amstelland een interactieve avond met houtdraaier Klaas Dikstaal. "Houtdraaien is een ambacht. Voor mij is het meer dan dat. Ik probeer het hout, vóór ik er mee aan het werk ga, te lezen. Heeft het hout iets 'eigens', dan bepaalt het hout de uiteindelijke vorm. Er zijn 7 vormen in de techniek van het houtdraaien. Met geduld en precisie hanteer ik deze vormen bij het maken van natuur naar kunstzinnige objecten. Eens in de 8 weken komen houtdraaiers in de regio bij elkaar van 9.00 tot 16.00 uur en werpen wij ons op uitdagende werkstukken aan draaibanken. Wij leren van en met elkaar.

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2018)

Klaas Dikstaal houtdraaier


Het thema gedurende deze 40 jaren in het houtdraaien is voor mij de alsmaar voortschrijdende techniek. Je ontwikkelt telkens weer iets nieuws, dat, eenmaal beheerst, zo logisch wordt. Hij heeft meer dan 60 soorten in de houtschuur staan en van elke soort kent hij de kenmerken. In principe is elke houtsoort te gebruiken voor het houtdraaien. Wel is het zo dat de ene soort makkelijker te draaien is dan de andere, terwijl ook het uiterlijk van het gedraaide hout een grote rol kan spelen. Er zijn soorten die nauwelijks een tekening en of kleur vertonen terwijl andere juist uitblinken in hun tekening en kleur. Hem horen praten over hout, zijn objecten zien en in je handen vasthouden: het geeft een warm gevoel.

Klaas Dikstaal heet u van harte welkom in wijkcentrum De Bolder. Hij zal vertellen over de verschillende manieren hoe hout gedraaid wordt. Het is fascinerend waar je hout allemaal voor kunt gebruiken en hoe hout zijn natuurlijke eigenschappen kan opleggen aan de draaier. Zijn specialiteit: techniek omzetten tot kunst, heeft hem vele vrienden gebracht. Er zal natuurlijk authentiek werk van hem te bewonderen zijn.

De lezing van Klaas Dikstaal op dinsdag 9 oktober in de Bolder begint om 19.30 uur, met inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis. Adres: Ontmoetingscentrum ‘De Bolder’, Groenhof 140, 1186 EX Amstelveen

Meer informatie over organiserende afdeling Amstelland: https://www.bondvanwapenbroeders.nl/afdeling-amstelland.htmlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.