Bijgewerkt: 28 maart 2024

Leeftijdsgrens verkoop van tabak naar 18 jaar

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
12-01-2013

Het kabinet wil de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak van 16 naar 18 jaar verhogen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met deze wetswijziging wil het kabinet het aantal jonge rokers terugdringen.

vRijn Amstelveen
(Foto Rijksoverheid - 2013)

Martin van Rijn, (PvdA) Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Het is aangetoond, dat mensen die jong beginnen met roken, later gevoeliger zijn voor verslaving. Rond de leeftijd van 15 en 16 jaar is de stijging van het aantal rokende jongeren het grootst. Na hun 18de maken veel minder mensen de keuze om te gaan roken. Door de verkoop van tabak te verbieden voor iedereen onder de 18, wordt de kans kleiner dat mensen überhaupt met roken beginnen.

Met dit wetsvoorstel komt er één heldere leeftijdsgrens voor alcohol en tabak. In het regeerakkoord is afgesproken om de leeftijdsgrens voor verkoop en bezit van alcohol te verhogen naar 18 jaar. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.