Bijgewerkt: 4 december 2021

Leden van het Amstelveense duikteam Nemo vermist in Schotland

Nieuws -> Informatief

Bron: Duikteam Nemo / Amstelveenweb
29-05-2013

Gerard van der Schot en Ron Pakker, leden van het Amstelveense duikteam Nemo worden sinds gistermiddag 28 mei 2013 vermist tijdens een duik bij Scapa Flow in Schotland. Zij kwamen niet terug van een duik op een wrak in Schotland - meldt het duikteam Nemo.

De Schotse kustwacht geeft via hun echtgenotes aan, dat het er zeer ernstig uitziet en dat beide waarschijnlijk zijn omgekomen. Inmiddels is de zoektocht naar Gerard en Ron weer hervat. Het bestuur en leden van Duikteam Nemo willen hun echtgenotes, familie en vrienden heel veel sterkte wensen: 'We zijn in gedachte bij jullie. Zodra er nieuws bekend is, laten wij dit weten' – aldus de website redactie van Nemo.


Grotere kaart weergeven Scapa Flow, UK

Een gespecialiseerd duikteam van de Schotse politie probeert om de twee Nederlandse mannen te lokaliseren die in Orkney na een duik in Scapa Flow verdwenen. Een uitgebreide lucht- en zee zoekactie werd gelanceerd op dinsdagmiddag, toen de mannen niet terugkeerden bij een lokale boot.

Ondanks de bijna perfecte weersomstandigheden is er geen spoor van de mannen gevonden. Volgens de lokale politie is de hoop om de mannen in leven te vinden wordt steeds minder. De Nederlanders hebben op het gezonken Duitse oorlogsschip SMS Brummer gedoken, dat ongeveer 36 meter onder het water ligt.

Scapa Flow is een populaire bestemming voor een bezoek van veel duikers aan de wrakken van de Duitse vloot die in oktober 1919 tot zinken werd gebracht in de Eerste Wereldoorlog. SMS Brummer was een mijnenlegger, een lichte kruiser van de Duitse Kaiserliche Marine. Zij was het leidinggevende schip van haar klasse. Het wrak van de Brummer wordt niet beschouwd als één van de technisch moeilijke duikgebieden, maar de verslechterende, roestende toestand van het wrak, kan het gebied toch gevaarlijk maken.

Scapa Flow?

Scapa Flow (van oud Norse Skalpaflói betekent 'baai van de lange landtong') is een landtong in de wateren van de Orkney-eilanden, Schotland, Verenigd Koninkrijk, beschut door de eilanden van het vasteland. Het is ongeveer 17 km breed met de oppervlakte van 312 km² groot.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.