Bijgewerkt: 30 september 2023

Landelijk vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw 2020-2021

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/Gemeente Amstelveen
18-12-2020

Door het coronavirus is de werkdruk in ziekenhuizen en bij hulpverleners erg hoog. Daarom heeft het kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.

Eenmalig verbod oud en nieuw 2020-2021. Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is het verboden vuurwerk te verkopen, te vervoeren, te bezitten en af te steken. Het verbod is gekomen op verzoek van onder andere de Tweede Kamer, veiligheidsregio’s, zorgverleners, politie en BOA’s. Zij willen de druk verminderen op ziekenhuizen, huisartsposten en handhavers op straat. Tijdens de jaarwisseling 2019-2020 moesten bijna 1.300 slachtoffers van vuurwerk naar het ziekenhuis of een huisartsenpost. Door dit jaar geen vuurwerk af te steken draagt iedereen bij aan het ontlasten van de medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en BOA’s.

Fop- en schertsvuurwerk afsteken mag wel. Het verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van vuurwerk geldt voor al het oudejaarsvuurwerk (waar op het label categorie F2 of F3 staat). Fop- en schertsvuurwerk afsteken (categorie F1-vuurwerk) zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes mag wel. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gekocht en gebruikt.

Tegemoetkoming voor vuurwerkverkopers?. Vuurwerkverkopers kunnen een financiële tegemoetkoming aanvragen omdat zij dit jaar geen vuurwerk kunnen verkopen. Het kabinet trekt daar zo'n € 40 miljoen voor uit. Verkopers in het midden- en kleinbedrijf kunnen de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen als ze door coronamaatregelen veel omzet verliezen. Andere tijdelijke financiële regelingen zijn: NOW, TOZO, KCC en BMKB. Daar bovenop is er een tegemoetkoming in de extra kosten voor de veilige opslag en het veilige vervoer van niet-verkocht vuurwerk.

Foto Amstelveen
(Foto Rijksoverheid - 2020)

Totaal vuurwerkongevallen tijdens de jaarwisselingen tussen 2017-2020


Wet- en regelgeving voor verbieden van vuurwerk

Het tijdelijke verbod op eindejaarsvuurwerk voor de jaarwisseling van 2020-2021 is éénmalig. De regels worden juridisch via de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid aangepast en krijgen vorm in het Vuurwerkbesluit. De regelgeving wordt (naar verwachting) uiterlijk 15 december 2020 aangepast.

Zie ook: Wat zijn de straffen voor verboden vuurwerk? Afhankelijk van hoe zwaar het misdrijf is, krijgt de dader een boete of gevangenisstraf. De minimale boete is € 100 en een aantekening in het strafblad. De gevangenisstraffen kunnen flink oplopen.

Welk vuurwerk is tijdens jaarwisseling 2020-2021 verboden? Oudejaarsvuurwerk is verboden tijdens jaarwisseling 2020-2021. U mag het niet verkopen, vervoeren of afsteken. Dit verbod geldt voor al het vuurwerk dat jaarlijks verkocht werd op de 3 dagen voor oud en nieuw. Dit is omdat de druk op ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers door corona heel hoog is. Sterretjes en knalerwten zijn wel toegestaan.

Carbidschieten in Amstelveen verboden. Carbidschieten valt niet onder vuurwerk. Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan is een verbod op het bezitten en gebruiken van carbid opgenomen in de plaatselijke APV (Algemene Plaatselijke Verordening). De gemeenteraad van Amstelveen besloot hiertoe in de raadsvergadering van 16 december 2020. Laten we samen voor een veilige jaarwisseling in Amstelveen gaan! Lees ook: Ongevallen met vuurwerk Jaarwisseling 2019 - 2020 (pdf 28 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.