Bijgewerkt: 22 juli 2024

Koningsdag op zaterdag 27 april 2019 in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: RVD/Amstelveen Oranje/Amstelveenweb
25-04-2019

Koningsdag is een nationale feestdag in het Koninkrijk der Nederlanden. Op 27 april wordt de geboorte van koning Willem Alexander gevierd, behalve als deze datum op een zondag valt. Het feest werd aanvankelijk op 31 augustus 1885 als Prinsessedag gevierd, de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina, erfgenaam van de Nederlandse troon. Bij haar toetreding als vorst in november 1890 kreeg de feestdag de naam Koninginnedag, voor het eerst gevierd op 31 augustus 1891. In september 1948 werd Wilhelmina's dochter Juliana de regerend vorstin en werd de datum verplaatst naar haar verjaardag, 30 april en werd gevierd vanaf 1949.  Juliana vierde haar verjaardag met een défilé langs Paleis Soestdijk. Haar dochter Beatrix behield de viering op 30 april nadat ze in 1980 de troon had bestegen, maar haar daadwerkelijke geboortedag was op 31 januari.

Foto Amstelveen
(Foto © RVD - Erwin Olaf - 2018)

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima in maart 2018


Beatrix wilde geen défilé, maar koos ervoor om elk jaar op die dag twee verschillende Nederlandse steden te bezoeken en samen met haar kinderen deel te nemen aan de festiviteiten aldaar. In 2009 vierde Beatrix Koninginnedag in de stad Apeldoorn, toen een man haar probeerde aan te vallen door de bus van de Koninklijke familie met zijn auto te rammen. Hij reed door een menigte mensen, kwam niet bij de bus maar crashte in een monument: zeven mensen vonden de dood en ook de chauffeur overleefde zijn gruwelijke daad niet. Vanaf 2014 spreken we van Koningsdag, omdat Willem-Alexander vanaf 2013 Koning werd en hij viert Koningsdag gewoon op zijn verjaardag 27 april. Ook hij bezocht twee steden, maar dit jaar, 2018 bezocht hij de Stad Groningen, waar ook veel mensen uit de provincie Groningen een bijdrage aan de festiviteiten mochten leveren. Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn zaterdag 27 april 2019 aanwezig bij de viering van Koningsdag in Amersfoort.

Koningsnacht op vrijdagavond 26 april 2019 in De Stadstuinen. De Stadstuinen, het parkje achter het Japanse restaurant Kokusai nabij de eindhalte tramlijn 5 in Stadshart Amstelveen, is de afgelopen jaren het feesttoneel voor de kick-off van Koningsnacht & Koningsdag. Programma in de Stadstuinen 26 april 2019: Tijd: 20.00 uur muziek door DJ Peter Marnier en vanaf 22.00 uur Vuurwerkshow - Opening door burgemeester Bas Eenhoorn en Frank Kuyper voorzitter van de Stichting Amstelveen Oranje.

Op Koningsdag bruist Amstelveen traditiegetrouw van de activiteiten in de verschillende wijken! Tijdens deze feestelijke Oranjedag maakt de burgemeester samen met een Oranje getinte delegatie ook een tour door Amstelveen om overal even een kijkje te nemen. Daarbij worden ook verzorgingstehuizen niet vergeten. De rondtocht start om 08.45 uur voor de bibliotheek aan het Stadsplein.

Amstelveen telt diverse vrijmarktplaatsen: Amsterdamseweg & Molenweg (tot aan rotonde Graaf Aelbrechtlaan) is de grootste vrijmarkt van Amstelveen: op de Amsterdamseweg en Molenweg is het al jaren een groot feest met tal van vrijmarktverkopers en leuke stands. Natuurlijk is er de grootste reünie van Amstelveen bij restaurant Abina met een keur aan artiesten.

Oude Dorp (Stationsstraat, Dorpsstraat en Dorpsplein). Het Oude Dorp is supergezellig op Koningsdag met een grote vrijmarkt met diverse leuke stands, muziek en natuurlijk de cafés die de deuren openen. NB: In een deel van de Dorpsstraat is geen vrijmarktverkoop toegestaan uit veiligheidsoogpunt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Koningsdag viering in Amstelveen op 27 april 2018 aan de Amsterdamseweg voor restaurant Abina


Middenhoven (tussen De Meent en Winkelcentrum Middenhoven) Op 27 april is er rond De Meent altijd van alles te doen voor jong en oud.

Bovenkerk (Urbanuspark). Traditie in Bovenkerk: gezellig Koningsdag vieren met de buurt. En natuurlijk zijn diverse café en restaurants geopend op deze dag.

Randwijck (Catharina van Clevepark) In de wijk Randwijck in Amstelveen Noord is een leuke vrijmarkt en zijn er diverse activiteiten waar jong en oud zich kunnen vermaken.

Stadshart (Stadsplein). Ruimte genoeg op het Stadsplein voor een gezellige vrijmarkt en bij mooi weer natuurlijk lekker spelen in de fontein!

Op Koninsgdag gelden diverse spelregels, die door gemeente Amstelveen zijn opgesteld. Volg daarvoor ook de gemeenteberichten. Om Amstelveen mooi, schoon en veilig te houden vraagt Amstelveen Oranje eenieder rekening te houden met de spelregels én met elkaar. Er staan op Koningsdag genoeg afvalcontainers om afval en restanten die niet meer naar huis gaan in te deponeren. Op de grote locaties is gezorgd voor toiletten en er zijn ook EHBO-posten.

Vrijmarktplekken informeel reserveren kan natuurlijk, maar doe dit met krijt of tape en nooit met verf! Laat je vrijmarktplek schoon achter. Commerciële verkoop is niet toegestaan (Handhavers komen controleren). Zorg dat zijstraten vrij blijven. Neem restanten 'koopwaar' weer mee naar huis of gooit deze in de containers. Geen vrijmarkt op de staat, waar verkeer rijdt. Zorg voor een gezellige en leuke vrijmarkt met elkaar!
In alle verzorgingshuizen en diverse ontmoetingscentra voor ouderen verzorgt Amstelveen Oranje muzikaal vermaak tijdens Koningsdag 2019. Tevens worden speciale mini-tompouces uitgedeeld door Amstelveen Oranje. Naast bewoners zijn ook verzorging en familie welkom.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.