Bijgewerkt: 29 maart 2024

Klas 3technasium van KKC kreeg de Europacup tijdens Burgerschapsdagen 2022

Nieuws -> Informatief

Bron: KKC
02-06-2022

Van 30 mei tot en met 1 juni 2022 vonden de Burgerschapsdagen plaats op het Keizer Karel College in Amstelveen. De leerlingen uit 3vwo dompelden zich drie dagen onder in de geschiedenis en cultuur van Europa en streden om de felbegeerde Europacup. Klas 3technasium3 ging er uiteindelijk met deze mooie prijs vandoor.

Verbinding en participatie in de EU. Op 1 augustus 2021 is de nieuwe wet voor burgerschapsonderwijs in werking getreden. De overheden van de Europese Unie vinden het bevorderen van de verbinding met en participatie in de samenleving van groot maatschappelijk belang. Ook het Keizer Karel College hecht hier waarde aan. De school streeft er naar haar leerlingen op te leiden tot wereldburgers die zich verbonden voelen met de wereld om hen heen, of deze nu veraf is of dichtbij.

Dit is waarom de school actief meedoet aan Burgerschapsdagen die dit jaar in het teken van normen en waarden, actief burgerschap en sociale cohesie staan. Wat betekent het voor hedendaagse scholieren om burger te zijn in Europa?

Tijdens deze dagen bogen leerlingen uit 3vwo zich drie dagen over de vraag: 'Wat betekent het om burger te zijn in Europa nu, en vroeger voor de val van het IJzeren Gordijn?'  Op maandag zochten zij naar de waarden van Europa en die van henzelf. Ze maakten contactadvertenties en campagnefilmpjes om erachter te komen waar verschillende Europese landen voor staan, maar ook waar zij zelf voor staan.

Foto Amstelveen
(Foto KKC - 2022)

Leerlingen van klas 3technasium van KKC kreeg de Europacup tijdens Burgerschapsdagen 2022


Op de tweede dag deden de leerlingen onderzoek naar hoe de maatschappij eruit zag in DDR-Duitsland. Met posters en presentaties lieten de leerlingen zien wat ze geleerd hadden. Zij kwamen tot de conclusie dat burgers altijd een cruciale rol hebben gespeeld bij het in stand houding van de samenleving.

Dinsdag 31 mei leerden de leerlingen onder andere over Satellitenschüssel, Republikflucht en Datsche aan de hand van de film Goodbye Lenin. Het Goethe-instituut heeft prachtige lessen bij deze film ontwikkeld en de Duitse sectie ging met de leerlingen onderzoeken hoe de maatschappij eruitzag in DDR-Duitsland. Met posters en presentaties lieten de leerlingen aan het eind van de dag zien wat ze geleerd hebben.

Tijdens de derde en laatste Burgerschapsdag, die niet geheel toevallig samenviel met de Dag van Europa op 1 juni 2022, maakte de klassen promotie voor een (minder bekend) Europees land. Ze onderzochten hierbij onder andere de cultuur, showbizz, taal en technologische prestaties die typerend zijn voor het betreffende land. Met behulp van hedendaagse promotiemiddelen (TikTok, vlogs, Spotifylists, modeshows, strips en podcasts) ontwikkelden zij tentoonstellingen, waarmee ze hun bezoekers de ultieme landenexperience gaven.

Klas 3technasium3 won Europacup. Een jury bestaande uit 4 Junior Ambassadors beoordeelde de tentoonstellingen op basis van originaliteit, manier van presenteren en samenwerking. Klas 3technasium3 wist de bezoeker er het best van te overtuigen dat zij zich daadwerkelijk in Ierland bevonden, en zij werden tot de terechte winnaars van de Burgerschapsdagen gekroond.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.