Bijgewerkt: 5 december 2021

Klaprozendag herdenking in Amsterdam

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
15-11-2021

Op zaterdag 13 november 2021 werden op De Nieuwe Ooster begraafplaats de in en om Amsterdam omgekomen geallieerden herdacht, georganiseerd door de Royal Air Forces Association-Amsterdam Branch. 11 november is de datum van het einde van de Eerste Wereldoorlog: Poppy Day of Remembrance Day. Deze herdenking kenmerkt zich door het dragen van een klaproos of ‘poppy’. Het symbool van Remembrance Day is de klaproos.

Met het herdenken van gesneuvelde soldaten werd na de Eerste Wereldoorlog begonnen toen veel geallieerden omkwamen in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Klaprozen waren de eerste bloemen die boven de grond kwamen op het voormalige slagveld. Deze bloem werd het logo van een grote liefdadigheidsorganisatie (The Royal British Legion). De organisatie is ontstaan om de vele soldaten en hun nabestaanden te ondersteunen die hebben geleden onder de afschuwelijke loopgravenoorlog tijdens The Great War (de Eerste Wereldoorlog). Het motto van de Engelsen voor Poppy Day is: The Memory fades but the suffering doesn't (de herinnering vervaagt maar het lijden niet).

Foto Amstelveen
(Bron Bond van Wapenbroeders-afdeling Amstelland - 2021)

Herdenking op zaterdag 13 november 2021 op De Nieuwe Ooster begraafplaats


Elk jaar wordt op De Nieuwe Ooster stilgestaan bij de graven van 323 militairen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Polen en Canada, die zijn omgekomen tijdens WOII. En met hen worden alle militairen herdacht uit het Britse Gemenebest, die zijn gesneuveld vanaf WOI tot op heden tijdens vredesoperaties. Doedelzakspeler Marc Stoop ging aan de stoet vanaf de aula vooraf en de stoet eindigde bij het ereveld. Daar werd de plechtigheid geleid door de voorzitter van de ceremonie Malcolm Mason. De Bond van Wapenbroeders-afdeling Amstelland, gesteund door Excercitie peloton van Heutsz, verzorgde de erewacht onder leiding van adjudant Henk Lode. De Amstellandse banierdrager stond samen met de banierdrager van de Royal Air Forces Association RAFA bij het monument. Gebeden werden uitgesproken door dominee Russell Barr.

Foto Amstelveen
(Bron Bond van Wapenbroeders-afdeling Amstelland - 2021)

Er kwamen ook veel scholieren naar de herdenking


Met name zijn preek, waarin hij het beroemde gedicht 'In Flanders fields' van de Canadese arts en dichter John McCrea (1872-1918) aanhaalde, eerst gedeeltelijk en later volledig, maakte diepe indruk. De Last Post, geblazen door Martin Stroet, riep op tot twee minuten stilte op deze serene locatie. Er werden mooie kransen en bloemstukken gelegd bij het monument door onder andere officiële delegaties uit de verschillende landen, de afgevaardigde van de gemeente Amsterdam, leden van het voormalig verzet in Nederland, de Bond van Wapenbroeders-afdeling Amstelland, Gedenkpark De Nieuwe Ooster en door de organisator van de ceremonie de Royal Air Forces Association-Amsterdam Branch. Kinderen van de British School of Amsterdam en de Poolse school zongen prachtig, legden bloemen en plaatsten vlaggetjes bij graven van niet geïdentificeerde soldaten. Zowel het Britse, Poolse en Nederlandse volkslied werden door jong en oud bewogen meegezongen. Na afloop was er gelegenheid na te praten bij een kopje koffie met Engelse scones in de aula.

Foto Amstelveen
(Bron Bond van Wapenbroeders-afdeling Amstelland - 2021)

Conchita Willems legt een bos bloemen in de naam van de Bond van Wapenbroeders-afdeling Amstelland bij het monument


De volgende dag is er in de Engelse Kerk op het Begijnhof van Amsterdam een ontroerende herdenkingsdienst gehouden, waar Reint Huizinga de afdelingsbanier van Amstelland de kerk in- en uitdroeg. Laten wij ons de historische les herinneren om naast het herdenken, eerbied te betuigen aan gevallenen en slachtoffers, met het oog op werken aan Vrede en Liefde.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.