Bijgewerkt: 20 april 2024

Klal Israel aangesloten bij de Jewish Reconstructonist Federation

Nieuws -> Informatief

Bron: Klal Israel
30-11-2009

JRF is nu ook vertegenwoordigd in Nederland.

De Jewish Reconstructionist Federation breidt zijn vertegenwoordiging in Europa uit. Na de Praagse Joodse Gemeente Bejt Siincha is de Open Joodse Gemeente Klal Israël te Delft de tweede Joodse Gemeente in Europa die zich heeft aangesloten bij de Reconstructionistische beweging. Op de Nederlandse Antillen is op Curaçao de Joodse Gemeente Mikvé Israel-Emanuel ook aangesloten bij JRF.

In Nederland is Klal Israël de eerste Joodse gemeente die zich bij JRF heeft aangesloten-Het Reconstructionistisch Jodendom is een moderne Joodse beweging die zich baseerd op de ideeën van Rabbijn Mordechai Kaplan (1881-1983). De beweging ontwikkelde zich in de late jaren twintig en ziet het Jodendom als een progressief evoluerende beschaving.

In 1968 werd in Philadelphia de Reconstructionistische Rabbijnenopleiding gestart. De Reconstructionisten hebben warme banden met zowel de Conservative/Masorti beweging als met Reform. De Jewish Reconstructionist Federation is aangesloten bij de World Union of Progressive Judaism.

Het Reconstructionistisch Jodendom is een moderne Joodse beweging die zich baseerd op de ideeën van Rabbijn Mordechai Kaplan (1881-1983). De beweging ontwikkelde zich in de late jaren twintig en ziet het Jodendom als een progressief evoluerende beschaving-

OJG Klal Israël is in 2006 opgericht en houdt om de week diensten in de monumentale synagoge aan de Kooramarkt in Delft. Opgericht als een onafhankelijke Joodse Gemeente heeft het progressieve opvattingen over o.a. gelijkwaardigheid van man en vrouw, homoseksualiteit en de rol van niet Joodse partners binnen de gemeente.

Klal Israël is een democratische egalitaire Joodse Gemeente toegewijd aan permanente Joodse studie met een diep respect voor het traditionele Jodendom gekoppeld aan de inzichten en ideeën van het hedendaagse sociale, intellectuele en spirituele leven.

Klal Israël verwacht als representant van de Reconstructionisten samen met andere Joodse progressieve stromingen binnen Europa een dynamische bijdrage te kunnen leveren aan het verstevigen van het progressieve Jodendom in Nederland en omringende landen.

Zie ook: http://twitter.com/JewishReconFed/statuses/5622688094  http://www.jewishrecon.org/ http://www.klal-israel.nl



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.