Bijgewerkt: 7 oktober 2022

Kerstdiner van de Amstellandse veteranen in teken van 75 jaar vrijheid

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems-de Koster
14-12-2019

Het was goed om elkaar te zien bij het veteranen Kerstdiner in ontmoetingscentrum De Bolder afgelopen dinsdag 10 december 2019. Er werd zichtbaar genoten van de positieve sfeer. 75 jaar vrijheid kleurde zowel de toespraak van Conchita Willems voorzitter van de Amstellandse Bond van Wapenbroeders als die van Esther Veenboer gemeenteraadslid/fractievoorzitter van PvdA-Amstelveen. In 2019 en 2020 is 75 jaar vrijheid het leidende thema.

We vieren dat iedereen in ons land al 75 jaar mag zijn wie je bent, mag zeggen wat je denkt en geloven wat je vindt. Dat is het verdedigen meer dan waard. Het is hier al zo lang vrede dat sommigen weleens uit het oog verliezen hoe kwetsbaar die vrijheid is. Welke waarde ze heeft. Samen zetten wij ons in voor vrede, vrijheid en rechtvaardigheid, hier en nu, dichtbij en ver weg. Hard nodig gezien het gevaar van de opkomst van Holocaust-ontkenners. De ontwikkelingen die tot de Holocaust leidde, waren geënt op racisme, superioriteitsgevoel en machtswellust vanuit dictatoriaal bestuur. Afgelopen zaterdag 7 december sprak oorlogsarcheoloog Ivar Schute nog bij Vereniging Historisch Amstelveen over dit gevaar. Hij toonde met zijn lezing over het Sobibor-vernietigingskamp door de opgraving van duizenden vondsten het essentieel bestaansrecht van herinneringscentra.

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2019)

Kerstdiner van de Amstellandse Bond van Wapenbroeders in wijkcentrum De Bolder op 10 december 2019


Hij vertelde hoe het is om op een van de meest afgrijselijke plekken uit de geschiedenis te werken. Gewezen werd op de verschijning dit voorjaar van zijn boek ‘In de schaduw van de nachtvlinder’ op zoek naar sporen van de Holocaust, om te lezen ter bezinning. Vrijheid begon gezicht te krijgen op D-Day 6 juni 1944. De geallieerde invasie in Normandië was de opstart van de bevrijdingsopmars door West-Europa. In Terneuzen werd op 31 augustus 2019 de Slag om de Schelde herdacht, waardoor het zuidwesten van Nederland werd bevrijd. Koning Willem-Alexander was aanwezig en gaf het startschot voor het jubileum 75 jaar vrijheid. Een reeks herdenkingen en vieringen die doorgaat tot en met oktober 2020. Een tijdlijn en volop informatie vindt u op: https://www.75jaarvrijheid.nl/

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2019)

Richard Da Costa Abreu (r) oorlogsveteraan speldt zijn vader een erelid-insigne op zijn revers voor diens hartelijke inzet


Na beide toespraken waren de gesprekken tijdens de maaltijd van hart tot hart heel waardevol. Onderwerpen die betrokkenen belangrijk vonden droegen bij aan de gemoedelijke sfeer. Richard Da Costa Abreu speldde zijn vader een erelid-insigne op voor diens hartelijke inzet. Een prachtige bos bloemen werd gegund aan de immer zorgzame gastvrouw Nan Verberkmoes van de soosavonden. Het Kerstdiner in De Bolder werd extra bijzonder door een ieders aandacht voor elkaar en voor het doel waartoe zij samen komen. Link fotoreportage: https://photos.app.goo.gl/EZ3tximAFatrq2bd7 U bent van harte welkom op de veteranensoos iedere tweede dinsdag van de maand vanaf 19.00 uur in ontmoetingscentrum ‘De Bolder’, Groenhof 140, Amstelveen gelegen bij Winkelcentrum Groenhof.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.