Bijgewerkt: 25 juni 2024

Kans op sociale huurwoning via loting in de Stadsregio Amsterdam

Nieuws -> Informatief

Bron: Stadsregio Amsterdam
14-04-2013

Woningzoekenden in de Stadsregio Amsterdam komen voortaan ook via loting in aanmerking voor een sociale huurwoning. De corporaties bieden vanaf 15 april 2013 via WoningNet een deel van hun vrijkomende woningen aan als zogenaamde ‘lotingwoning’.

Voor woningzoekenden met weinig inschrijf- of woonduur duurt het vaak lang, voordat ze in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Terwijl ze misschien wel dringend behoefte hebben aan woonruimte. Jongeren die nu nog thuis wonen bijvoorbeeld, eenoudergezinnen na een scheiding, of mensen die in de regio Amsterdam komen werken. Door het verloten van woningen via WoningNet krijgen ook starters en doorstromers met een korte woonduur een kans op de woningmarkt.

Voor starters en jonge doorstromers

Op de website van WoningNet worden twee soorten lotingwoningen aangeboden: lotingwoningen voor iedereen en lotingwoningen voor doorstromers. Per week kunnen ingeschreven woningzoekenden reageren op maximaal twee lotingwoningen én op twee woningen uit het reguliere aanbod.

huurflat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Woningzoekenden in de Stadsregio Amsterdam komen voortaan ook via loting in aanmerking voor een sociale huurwoning


Iedereen die reageert op een lotingwoning, maakt evenveel kans op de woning: inschrijfduur, woonduur of voorrangsregels spelen geen rol. Wel moet voldaan worden aan de voorwaarden bij de aangeboden woning, bijvoorbeeld het aantal personen, of leeftijd. Ook het inkomen mag niet te hoog zijn.

Nieuwe regels in 2013

Het loten voor woningen is onderdeel van het Convenant Woonruimteverdeling 2013. Daarin staan de afspraken tussen gemeenten en corporaties in de Stadsregio Amsterdam. Afgesproken is de komende twee jaar ongeveer 15% van het beschikbare aanbod sociale huurwoningen via loting aan te bieden.

In kleinere gemeenten komen jaarlijks weinig woningen vrij, waardoor het aantal lotingwoningen daar klein zal zijn. De toewijzing van de overige woningen in de stadsregio blijft hetzelfde: op basis van inschrijf- of woonduur en eventuele voorrangsregels. De eerste lotingwoningen zijn vanaf maandagmiddag 15 april te zien op de website van WoningNet: www.woningnetregioamsterdam.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.