Bijgewerkt: 19 april 2024

Kabelgoottegels om auto's elektrisch opladen makkelijk maken

Nieuws ->

Bron: Gemeente Amstelveen
08-12-2022

De proef met kabelgoottegels boven de oplaadkabels is gestart in Amstelveen op 8 december 2022. Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid bezocht de heer Sheela Parulekar in de wijk Middenhoven, waar zojuist de tegels zijn geplaatst. Hij kan vanaf vandaag zijn auto opladen, waarbij de stoep begaanbaar blijft voor mensen met kinderwagens, senioren, mensen met een beperking, joggers en postbodes.

Om gevaarlijke situaties te voorkomen, start ook de gemeente Amstelveen een proef met kabelgoottegels. Dit is een tegel met een uitsparing en rubber afdekstrip, waarin een kabel makkelijk weggelegd kan worden. Door het plaatsen van deze tegels komt de laadkabel verzonken in het trottoir te liggen en dit voorkomt (struikel)gevaar.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid en de heer Sheela Parulekar in de wijk Middenhoven, waar zojuist de kabelgoottegels zijn geplaatst door de gemeentelijke medewerkers

Volgens de Nationale Agenda Laadinfrastructuur zullen er in 2030 ruim 1,7 miljoen laadpalen nodig zijn, waarvan een fors deel in de publieke ruimte. 70 % van de Nederlanders heeft namelijk geen eigen oprit. Gemeenten willen niet dat laadkabels over het trottoir komen te liggen, omdat deze gevaarlijke situaties veroorzaken.

Nederland staat voor een grote veranderopgave in mobiliteit. De ambitie in het Klimaatakkoord is dat in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. We gaan dan naar een wagenpark van 1,9 miljoen elektrische personenvoertuigen. Daarnaast wordt nog een sterke groei verwacht in elektrische bussen, bestelauto’s, vrachtwagens, binnenvaartschepen, light electric vehicles (LEVs) en overig elektrisch transport/vervoer.

Om het toenemend aantal elektrische voertuigen van stroom te kunnen voorzien ontstaat vanzelfsprekend een toename in de laadbehoefte. Een enorme opgave dus. De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) werkt aan het waarmaken van deze opgave.

De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) is een meerjarige beleidsagenda met ambities en acties die ervoor gaan zorgen dat we straks altijd overal, makkelijk en slim kunnen laden. Een groot aantal van de afspraken en acties worden lokaal en regionaal uitgevoerd. Markt, overheid en netbeheer werken nauw samen en ondersteunen gemeenten en regio’s om een dekkend, betrouwbaar en toekomstbestendig laadnetwerk en energiesysteem te realiseren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.