Bijgewerkt: 1 oktober 2022

KLM voerde de langste biofuel vlucht ooit uit

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
20-06-2012

Na de eerste commerciële biofuel vlucht die KLM in juni 2011 heeft gevlogen, voerde KLM op 19 juni 2012 de langste biofuel vlucht ooit uit. De KL705 vertrok met een Boeing 777-200, onder andere met staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu aan boord, van Amsterdam naar de duurzaamheidstop Rio+20 in Rio de Janeiro, Brazilië. Het toestel vloog deels op een duurzame brandstof die gemaakt is van afgewerkt frituurvet (Used Cooking Oil).

Daarnaast breidt KLM haar pioniersrol op het gebied van de ontwikkeling van duurzame biobrandstof verder uit. Al sinds 2007 werkt KLM samen met WNF-NL. KLM lanceerde vanmorgen een programma dat zij als eerste luchtvaartmaatschappij met SkyNRG heeft ontwikkeld.

Boeing-777 Amstelveen
(Foto KLM - 2012)

KLM Boeing 777-200 ' Galápagos Islands' PH-BQG 'Flying on biofuel'


Hiermee stelt zij bedrijven in staat om een deel van hun vluchten op duurzame biobrandstof te gaan vliegen en daarmee de verdere ontwikkeling van biofuel te stimuleren. Prominente bedrijven zoals Ahold, Heineken, Accenture, DSM, Philips, Nike en Schiphol Group hebben zich vandaag aan het KLM BioFuel programma verbonden. Zij tonen hiermee hun leiderschap en nodigen andere bedrijven uit om dit voorbeeld te volgen.

“Ik ben trots op de support van Ahold, Heineken, Accenture, Philips, DSM, Nike, en Schiphol Group voor ons BioFuel Programma. De inzet van duurzame biofuel is namelijk één van de belangrijkste oplossingen om de luchtvaart te verduurzamen. Dit kunnen we alleen bereiken met partners die hun nek durven uit te steken,” aldus Camiel Eurlings, managing director KLM.

“De luchtvaart staat aan de vooravond van een kleine revolutie. Dan kun je maar beter voorop lopen, zoals KLM. Diegenen die nu de natuur en het klimaat ontlasten, zijn de winnaars van morgen. Een snelle ontwikkeling van alternatieve, verantwoorde biobrandstoffen is daarom een must," aldus Johan van de Gronden, directeur Wereld Natuur Fonds.

Anja Montijn-Groenewoud, Algemeen Directeur Accenture Nederland: “Accenture heeft een hoge ambitie om een duurzaam bedrijf te zijn en duurzame mobiliteit is daar een belangrijk onderdeel van. Wij zijn dan ook verheugd samen met andere Nederlandse bedrijven het voortouw te kunnen nemen en te investeren in een markt die grote impact kan hebben op de duurzaamheidsprestaties van zowel de luchtvaart als het Nederlands bedrijfsleven.”

Ook staatssecretaris Joop Atsma is blij met deze mijlpaal. “Met het KLM BioFuel Programma laten bedrijven samen met KLM en SkyNRG hun leidende positie zien in duurzaamheid. Ik roep hierbij het Nederlandse bedrijfsleven op zich ook aan te sluiten om zo de ontwikkeling van biofuel te versnellen en een duurzame economie te stimuleren. Ik ga alles op alles zetten om Nederlandse ambtenaren voor dienstreizen vanaf 2013 zo veel mogelijk op biofuel te laten vliegen, evenals het regeringstoestel.”

Duurzame biofuel

De brandstof die KLM gebruikt, is geleverd door SkyNRG, het bedrijf dat KLM in 2009 met North Sea Group en Spring Associates is gestart. Inmiddels is SkyNRG wereldmarktleider in de opkomende markt voor duurzame kerosine, met leveringen aan meer dan 15 luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld.

KLM staat open voor het gebruik van verschillende grondstoffen voor het eindproduct mits ze voldoen aan diverse duurzaamheidscriteria, waaronder substantiële vermindering van CO2 uitstoot, minimale negatieve impact op biodiversiteit en de voedselvoorziening.

Tevens voldoet alle biobrandstof die KLM gebruikt exact aan dezelfde technische specificaties als traditionele kerosine; er zijn dan ook geen aanpassingen nodig aan vliegtuigmotoren of de infrastructuur. KLM is al zeven jaar op rij samen met Air France de meest duurzame luchtvaartmaatschappij wereldwijd in de zogeheten Dow Jones Sustainability Index.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.