Bijgewerkt: 4 maart 2024

KLM vierde haar 100 jarig bestaan

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
08-10-2019

Op dinsdag 7 oktober 2019 vierde KLM, als oudste internationale luchtvaartmaatschappij ter wereld, haar 100ste verjaardag in Hangaar 10 op Schiphol. Het spectaculaire evenement werd bijgewoond door minister Wopke Hoekstra van Financiën. Daarnaast waren er klanten, relaties, Air France-KLM directie en KLM’ers uit verschillende bedrijfsonderdelen. Samen blikten zij onder andere terug op 100 jaar KLM en keken vooruit naar een duurzame toekomst. Hangaar 10 was het decor voor een ‘KLM Experience’ waarbij de bezoekers werden getrakteerd op een indrukwekkende belevenis: KLM in het heden, in het verleden en in de toekomst. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkeling van KLM en bij de betekenis van KLM voor de internationale burgerluchtvaart.

Foto Amstelveen
(Fotobron KLM/Floris Heuer - 2019)

Wopke Hoekstra Minister van Financiën en Pieter Elbers, president-directeur & CEO van KLM maken het 100ste KLM huisje bekend in Hangaar 10 op Schiphol


'Honderd jaar KLM is niet alleen een bekroning van een eeuw succesvol ondernemerschap, innovatiekracht en handelsgeest van alle KLM’ers, maar ook van het vertrouwen van onze klanten en partners in KLM. Het is een ode aan de eerste luchtvaartpioniers van KLM die de burgerluchtvaart wereldwijd op de kaart hebben gezet. KLM is de eerste en oudste internationale luchtvaartmaatschappij die nog steeds actief is onder haar oorspronkelijke naam.

Succesvolle samenwerkingsverbanden en allianties werden door KLM als eerste maatschappij in de luchtvaart geïntroduceerd, waarna vele andere landen en luchtvaartmaatschappijen dit voorbeeld volgden. Het heeft ertoe bijgedragen dat honderden miljoenen mensen wereldwijd bij elkaar werden gebracht, of zoals Albert Plesman het ooit verwoordde: 'The ocean of the air, unites all people.' Het is een lange lijst van verdiensten en inspanningen over de afgelopen 100 jaar en daar mogen we trots op zijn. Levenslustig en vol vertrouwen staat KLM op de drempel van een nieuwe eeuw. Met dezelfde pioniersgeest en daadkracht van weleer kijken we optimistisch naar uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie.' -aldus Pieter Elbers, president-directeur & CEO van KLM

Foto Amstelveen
(Fotobron KLM - 2019)

Vuurwerk in Hangaar 10


'Aan boord van een KLM-vlucht voel je je thuis. Waar je ook bent, bij KLM is Nederland dichtbij. Samen met Schiphol is KLM bovendien van groot belang voor onze verbondenheid met de wereld, en daarmee voor onze werkgelegenheid. De wereld is niet meer dezelfde als honderd jaar geleden, maar de pioniersgeest van Albert Plesman heerst nog steeds bij het bedrijf. Ik wens KLM een prachtig eeuwfeest en een succesvolle, innovatieve en reislustige toekomst, waarin de onderneming samen met Air France verder kan werken aan dat mooie gemeenschappelijke doel: de beste luchtvaartmaatschappij van Europa worden. ' -zei Minister van Financiën, Wopke Hoekstra

KLM huisje 100. Traditiegetrouw introduceerde KLM ter gelegenheid van haar verjaardag een nieuw Delfts blauw huisje, een moment waar trouwe verzamelaars wereldwijd reikhalzend naar uitkijken. Dit jaar is de keuze gevallen op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, het woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin. Het eerste exemplaar van KLM huisje nummer 100 werd  door KLM’s president-directeur Pieter Elbers overhandigd aan de minister van financiën, Wopke Hoekstra.

Paleis Huis ten Bosch werd in het midden van de 17de eeuw gebouwd in opdracht van prins Frederik Hendrik van Oranje en zijn vrouw Amalia van Solms. Het paleis werd in de eerste helft van de achttiende eeuw uitgebreid door prins Willem IV. Sinds Willem I in 1815 koning der Nederlanden werd, is het Paleis regelmatig door leden van het koninklijk huis bewoond. Sinds januari 2019 dient Paleis Huis ten Bosch als woonpaleis voor koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en hun drie dochters. Het paleis heeft daarnaast een representatieve functie.

Foto Amstelveen
(Fotobron KLM - 2019)

KLM's jubileumboek met de titel 'Welcome Aboard' wordt overhandigd


'Paleis Huis ten Bosch staat voor mij symbool voor de speciale relatie die KLM heeft met Nederland en met het Koninklijk Huis in het bijzonder. Ik ben dan ook trots en vereerd met de keuze voor dit extra bijzondere 100ste KLM huisje.' Zei KLM President & CEO, Pieter Elbers. Sinds de jaren 1950 reikt KLM haar eigen Delfts blauwe huisjes uit aan World Business Class passagiers op intercontinentale vluchten. De huisjes zijn replica’s van bijzondere gebouwen in Nederland. Vanaf 1994 loopt het aantal huisjes synchroon met de leeftijd van KLM. Sindsdien wordt ieder jaar op of rondom KLM’s verjaardag op 7 oktober een nieuw exemplaar aan de collectie toegevoegd.

Foto Amstelveen
(Fotobron KLM - 2019)

KLM's 100ste porselein huisje is Paleis Huis ten Bosch. Sinds de jaren 1950 geeft KLM elke passagier in World Business Class een uniek cadeau: een Delfts blauw miniatuur van een karakteristiek Hollands huisje gevuld met jenever


KLM boek. Ter gelegenheid van KLM’s jubileum is er bovendien een boek gemaakt onder de titel, Welcome Aboard. Het eerste exemplaar werd door de huidige KLM Directie; Pieter Elbers, Rene de Groot en Erik Swelheim, overhandigd aan drie voormalig KLM CEO’s; Pieter Bouw, Leo van Wijk en Peter Hartman. Ook alle medewerkers werden getrakteerd ter ere van de 100ste verjaardag. Er was taart en een persoonlijke boodschap van Pieter Elbers.

Daarnaast kregen alle KLM-ers het felbegeerde 100ste KLM Delfts blauw huisje en is al het personeel uitgenodigd om de verjaardag te vieren tijdens de ‘KLM Experience’. Met vele duizenden tegelijk werden bezoekers afgelopen weekend ondergedompeld in de wereld van 100 jaar KLM. Ook komend weekend zullen opnieuw duizenden KLM’ers van alles kunnen zien, doen en beleven en een onvergetelijke dag meemaken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.