Bijgewerkt: 4 oktober 2023

KLM is 88 jaar

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
08-10-2007

Ter ere van de 88ste verjaardag van KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) op 7 oktober 2007 verschijnt er ook dit jaar weer een nieuw Delfts blauw huisje. Voor het 88ste exemplaar viel de keuze op ‘t Lootsje aan de Rozengracht in Amsterdam. De Delfts blauwe huisjes zijn replica’s van historisch Nederlandse panden en zijn gevuld met Bols Jonge Jenever. Het eerste ‘huisje 88’ werd overhandigd door de heer Bart Vos, EVP Inflight Services, aan de heer Huub van Doorne, CEO Lucas Bols.

klm huisje 88  Amstelveen
(KLM - 2007)

Foto van het huisje 88 van KLM


‘t Lootsje aan de Rozengracht in Amsterdam was vanaf 1575 bijna vier eeuwen lang het onderkomen van de likeur- en jeneverdestilleerderij en proeflokaal van Bols, het oudste nog actieve bedrijf van Nederland en ‘s werelds oudste gedestilleerd merk.

De Delfts blauwe huisjes worden sinds de jaren vijftig door KLM tijdens intercontinentale vluchten aan World Business Class-passagiers uitgereikt. Vanaf 1994 loopt het aantal in de collectie synchroon met de leeftijd van KLM. Sindsdien wordt ieder jaar een nieuw exemplaar aan de collectie toegevoegd. Inmiddels zijn de KLM-huisjes in binnen- en buitenland een geliefd verzamelobject.

Geschiedenis ‘ t Lootsje

Lucas Bols leidde het bedrijf tussen 1678 en 1719 en maakte er een internationaal bekend merk van. Als groot aandeelhouder van de verenigde Oost-Indische compagnie (VOC) had hij de eerste keuze uit exotische kruiden en specerijen voor de samenstelling van zijn assortiment van bijna 300 likeuren en jenevers.

De dranken vielen zo in de smaak dat het bedrijf steeds moest uitbreiden. Panden links en rechts werden aangekocht. In 1892 verscheen een luifel boven de ingang van het proeflokaal ‘t Lootsje en veranderde de halsgevel in een trapgevel. Tien jaar later ontwierp Eduard Cuypers een lange gevel voor alle Bols-gebouwen. Tot op de dag van vandaag bleef de voorzijde van het proeflokaal op nr. 99 ongewijzigd.

Externe link: Geschiedenis van KLMAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.