Bijgewerkt: 11 september 2024

KLM heeft de eerste Airbus A321neo in ontvangst genomen

Nieuws -> KLM

Bron: KLM/Wikipedia
28-08-2024

KLM heeft op 27 augustus 2024 de eerste Airbus A321neo in ontvangst genomen op Schiphol. De komst van dit nieuwe vliegtuig is een belangrijke stap in de grootschalige vlootvernieuwing waarmee KLM een nieuwe impuls geeft aan schoner, stiller en zuiniger vliegen. De A321neo vliegt vanaf half september naar een aantal Europese bestemmingen. 

Foto Amstelveen
(Foto KLM/Arnoud Raeven - 2024)

De A321neo landt op Schiphol

'Naar dit moment heb ik enorm uitgekeken. Met de komst van de eerste A321neo markeren we de start van de vervanging van onze Boeing 737-vloot. De A321neo produceert minder geluid en CO₂ en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een schonere en stillere toekomst. Het vliegtuig biedt bovendien meer comfort voor passagiers. Ik ben heel benieuwd hoe zij het gaan ervaren' – zegt Marjan Rintel, President & CEO KLM.

New engine option. De ‘neo’ staat voor ‘new engine option’: de vliegtuigen zijn uitgerust met nieuwe motoren die minder CO₂ uitstoten dan hun voorgangers. Per passagierskilometer is de A321neo zo’n 21% zuiniger dan de Boeing 737-toestellen die ze vervangt. Bovendien zorgt het vliegtuig voor minder geluidsoverlast, met een geluidsvoetafdruk die 50% kleiner is, waardoor er minder hinder voor omwonenden is.



Meer comfort en gemak. Passagiers van de A321neo ervaren meer comfort dankzij bredere stoelen, grotere tafels en ruime bagagebakken. Elke stoel is voorzien van een USB-C poort en een houder voor mobiel of tablet. Ook voor de crew biedt het toestel meer gemak, met onder andere een breder gangpad en eenvoudig te openen bagagebakken. Het interieur is ontworpen om de KLM-ervaring te verbeteren, met meer herkenbare details en ‘mood lighting’ die de verlichting aanpast aan elke fase van de reis.

Vlindernamen. De A321neo gaat vanaf half september 2024 vliegen naar Kopenhagen, Berlijn en Stockholm, daarna volgen Parijs, Praag en Wenen. KLM voegt dit jaar nog drie nieuwe A321neo-vliegtuigen toe aan de vloot. Met deze nieuwe serie toestellen zet KLM haar traditie voort om vliegtuigen unieke namen te geven. In de afgelopen 104 jaar zijn verschillende thema's voorbijgekomen, van namen van leden van het Koninklijk huis tot bruggen, luchtvaartpioniers en nationale parken. Marjan Rintel: “Dit keer mochten KLM’ers het thema kiezen. Het winnende thema is vlinders geworden, wat mooi aansluit bij de transformatie die we inzetten met de nieuwe vloot. De namen van de eerste vier A321neo-vliegtuigen zijn Koninginnepage, Braamvlinder, Citroenvlinder en Porseleinvlinder.” 

Foto Amstelveen
(Foto KLM/Arnoud Raeven - 2024)

Marjan Rintel (in witte pak) samen met Pieter van Oord CEO Schiphol, Ben Smith CEO van Air France-KLM, Barry Madlener Luchtvaartminister en Wouter van Wersch Executive Vice President van Airbus met twee stewardessen van KLM met de A321neo in de hangar op Schiphol

Vlootvernieuwing. KLM investeert de komende jaren 7 miljard euro in vlootvernieuwing, een fors aandeel van de totale investeringsportefeuille. Op Europese routes vervangt KLM de oudere 737's door A320- en A321neo-vliegtuigen. Bij KLM Cityhopper komen nieuwe E2-modellen voor de Embraer 175 en 190. Voor intercontinentale vluchten voegt KLM vijf nieuwe Boeing 787-10's toe, gevolgd door de Airbus A350 die de oudere 777's en A330's vervangt. Tot slot heeft KLM vier A350F's besteld voor de vrachtdivisie om de 747-freighters te vervangen.

De Airbus A321neo is een single-aisle passagiersvliegtuig dat is gemaakt door Airbus. De A321neo (neo is een acroniem voor 'new engine option') is ontwikkeld op basis van de Airbus A321 en Airbus A320neo familie. Het is de langste uitgerekte romp van de A320-serie van Airbus en de nieuwste versie van de A321, waarbij de originele A321neo in 1994 in dienst werd genomen bij Lufthansa. Het biedt doorgaans plaats aan 180 tot 220 passagiers in een configuratie met twee klassen, met maximaal 244 passagiers in een opstelling met hoge dichtheid.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.