Bijgewerkt: 6 oktober 2022

KKC won de eerste prijs op Europa's grootse duurzaamheidswedstrijd

Nieuws -> Informatief

Bron: KKC
06-06-2014

Vier leerlingen van het Keizer Karel College in Amstelveen hebben de eerste prijs gewonnen in Nederlands enige en Europa's grootste duurzaamheidsolympiade INESPO (International Environment & Sustainability Project Olympiad). Met het behalen van de eerste prijs mogen zij Nederland volgend jaar vertegenwoordigen bij Intel Isef, een soortgelijke olympiade in de Verenigde Staten. Het is voor de zesde keer, dat dit unieke evenement INESPO in Nederland plaatsvond.

Samen met zo’n 350 scholieren vanuit 45 landen presenteerden de vier dames en heren, Stijn Mouris, Nick Klarenbeek, Sanne Buisman en Raquel Humphris op 3 en 4 juni 2014 in het Provinciehuis van Zuid-Holland hun innovatieve oplossing voor een duurzaamheidsprobleem aan een deskundige jury. Volgens juryvoorzitter prof. dr. ing. Jacques Reijniers (Nyenrode Business Universiteit) zaten er dit jaar weer hele goede en vernieuwende ideeën bij.

Foto Amstelveen
(Foto KKC - 2014)

De deelnemers van duurzaamheidsolympiade INESPO 2014 met de vlaggen van hun land


Met hun project ‘Draaien op natuurwarmte installaties’ bedachten de winnaars, hoe met behulp van warmtepompen, hitte omgezet kan worden tot een temperatuur van wel 80 °C, waarmee bedrijven en huizen op een duurzame manier verwarmd kunnen worden. De jury was dan ook erg onder de indruk van de kwaliteit en uitwerking van dit bijzondere idee.

De tweede prijs ging naar leerlingen van het Cygnus Gymnasium in Amsterdam. Ook zij mogen volgend jaar naar een soortgelijke olympiade in de Verenigde Staten. De derde prijs wist het Calvijn College in Goes binnen te slepen. Zij zullen over een aantal maanden Nederland vertegenwoordigen op de duurzaamheidsolympiade Mostratec in Brazilië. Daarnaast wonnen drie Nederlandse projecten nog een speciale prijs en kregen de vier andere projecten een aanmoedigingsprijs.

De prijzen werden uitgereikt door onder andere Prof. dr. Van den Boom (rector magnificus van de UvA), Prof. dr. ing. Jacques Reijniers (juryvoorzitter van INESPO 2014) en Ibrahim Elmaagac (project coördinator van INESPO). Uiteraard ontvingen ook de internationale deelnemers een prijs. Projecten uit de volgende landen: Tsjechië, Taiwan, Ukraine (tweemaal), Indonesië, Verenigde Staten (tweemaal), India, Turkije en Bosnië & Herzegovina wisten allen een gouden medaille te behalen.

INESPO staat voor International Environment & Sustainability Project Olympiad en wordt georganiseerd door Stichting Cosmicus, DuurzaamDoor, GLOBE Nederland, IVN en NPOINT. Bij de internationale ronde is bovendien Provincie Zuid-Holland nauw betrokken.

INESPO wil jongeren overal ter wereld interesseren voor de wetenschap en hen aanmoedigen daarin actief te worden. Door duurzaamheidsbewustzijn te combineren met natuurkunde, scheikunde, aardrijkskunde, biologie en maatschappijleer krijgen zij vat op de milieuproblematiek en kunnen zij deskundigheid ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en wetenschap.

Deelnemende scholieren moeten een project opzetten en uitvoeren volgens vaste regels. Zij moeten de problematiek onderzoeken, een voorstel maken om hun gevonden oplossing in de praktijk te brengen, een maquette of proefopstelling maken die de oplossing goed illustreert en stakeholders uit de samenleving betrekken zodat het perspectief duidelijk wordt.

Daarnaast bevordert het werken in groepjes tijdens het project, de internationale ontmoeting en de communicatie en presentatie in het Engels, hun sociale ontwikkeling en de ontwikkeling van wereldburgerschap.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.