Bijgewerkt: 22 september 2023

Justitie gaat identiteitsfraude harder aanpakken

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
01-05-2014

De wet van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) die het mogelijk maakt alle vormen van identiteitsfraude aan te pakken, treedt vandaag 1 mei 2014 in werking. Dit betreft  fraude met reisdocumenten, rijbewijzen, vreemdelingendocumenten, of  identiteitsbewijzen die toegang geven tot organisaties, of diensten die van vitaal, of nationaal belang zijn, zoals de nationale politie, of de Tweede Kamer.

Ook kan worden opgetreden tegen fraude met iemands identificerende persoonsgegevens. Bij deze persoonsgegevens gaat het om alle gegevens waarmee een persoon zich kan identificeren, zoals (combinaties van) naam, adres, telefoonnummer, accounts en nicknames (schuilnamen red.).

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2014)

Nieuwe identiteit verkrijgen door het gezicht te laten opereren is strafbaar


Verder pakt Opstelten personen aan die frauderen met biometrische identiteitsbewijzen met het doel daarvan bijvoorbeeld gebruik te maken om de identiteit van een ander te misbruiken. Het gaat dan om mensen die bewust hun vingertoppen verminken, waardoor de afdrukken daarvan niet langer geschikt zijn als identificatiemiddel. Of die zich laten opereren aan vingertoppen, of gezicht om een nieuwe identiteit te verkrijgen met als doel daar misbruik van te maken. Deze biometrische identiteitsbewijzen worden steeds vaker gebruikt voor het vaststellen van iemands identiteit, een nieuwe ontwikkeling, waar de nieuwe wet bij aansluit.
De wet is een antwoord op pogingen van fraudeurs die nieuwe wegen zoeken om een identiteit voor te wenden. Bijvoorbeeld om een uitkering, of bankrekening aan te vragen, of voor zorg in een ziekenhuis.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.