Bijgewerkt: 25 september 2023

Jan van Zanen wordt de burgemeester van Den Haag

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeente Den Haag
28-05-2020

De Haagse gemeenteraad heeft op donderdagavond 28 mei 2020 Jan van Zanen voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag. Hij volgt Pauline Krikke op, nadat zij oktober vorig jaar haar functie neerlegde. Johan Remkes is waarnemend burgemeester tot 1 juli 2020.

Jan van Zanen (4 september 1961) is ld van de VVD. Hij is sinds 2014 burgemeester van Utrecht. Daarnaast is hij vanaf 2015 voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Eerder was Van Zanen burgemeester van Amstelveen en wethouder in Utrecht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen tijdens de commissievergadering Algemeen Bestuur en Middelen op 12 september 2013 in de raadzaal


Reactie voorzitter presidium. Voorzitter van het presidium, Chris van der Helm (VVD): 'Met Van Zanen halen we een heel ervaren, krachtige burgemeester naar Den Haag, die rust brengt en met al zijn ervaring gelijk aan de slag kan in onze stad. Hij is stevig en bekwaam op het gebied van openbare orde en veiligheid en heeft ervaring en visie op het gebied van integriteit. Jan van Zanen kent het andere Den Haag door en door en staat daar zijn mannetje. We zien hem als de persoon die opkomt voor de belangen van Den Haag en de stad waardig dient.'

Van Leidschenveen-Ypenburg tot Scheveningen en van Escamp tot Benoordenhout. Den Haag heeft een burgemeester nodig die zich moeiteloos door de hele stad beweegt. Chris van der Helm: 'Van Zanen is authentiek, open en benaderbaar. In hem zien we een verbinder die past bij een diverse stad als Den Haag. We hebben er alle vertrouwen in dat hij het boegbeeld van de Hofstad wordt en het groengele bloed binnen de kortste keren door zijn aderen stroomt. Met zijn humor en sterke gezag zien we hem de Haagse raad en het college goed leiden. Jan van Zanen is een echter burgemeester van de stad en van de mensen.'Verdere procedure. Deze aanbeveling van de raad wordt met het advies van de commissaris van de Koning, Jaap Smit, naar de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd. De minister ontvangt Van Zanen voor een gesprek en daarna benoemt de Koning de burgemeester. Tijdens de raadsvergadering van 1 juli 2020 wordt Jan van Zanen beëdigd en geïnstalleerd als burgemeester van Den Haag.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.