Bijgewerkt: 25 juli 2024

Jaarlijkse genealogiedag van HCC

Nieuws -> Informatief

Bron: HCC!genealogie
04-10-2010

Aan het eind van de 'Week van de Geschiedenis' wordt op zaterdag 23 oktober 2010 een genealogische dag georganiseerd door de 'Genealogie Interessegroep HCC' in samenwerking met het 'Frysk Histoarysk en Letterkundich Sentrum' (het Tresoar) in Leeuwarden. Het centrale thema is Water, daarmee sluiten zij aan bij het thema van de Week van de Geschiedenis.

De genealogische dag is een mooie kans om kennis te maken met een archief, zeker voor mensen die geïnteresseerd in hun voorgeslacht en een prima gelegenheid om zich over een veelheid van onderwerpen te laten voorlichten. De interessegroep Genealogie van de HCC zal deze dag een nieuwe website introduceren. Daarmee worden de huidige verenigingswebsite en de bestaande nieuwssite samengevoegd.

Er zullen diverse producenten van genealogische computerprogramma's aanwezig zijn. Zij kunnen specifieke vragen over het desbetreffende genealogieprogramma beantwoorden, toelichten en demonstreren.

Voor de beginners is een bezoek aan de stands van bijvoorbeeld Genlias (dé zoekmachine op het gebied van voorouders) en van GeneaNet (zoeken in de diverse stambomen) een aanrader Daarnaast is het Centraal Bureau voor Genealogie uit Den Haag aanwezig en de plaatselijke afdeling van het NGV, de Nederlandse Genealogische Vereniging.

Gedurende de dag worden er lezingen gegeven door medewerkers van het Historisch Centrum. De directeur van het Tresoar, Bert Looper, houdt een lezing over de geschiedenis van de waterstaatkunde en Siem van der Woude spreekt over dijken en andere waterkeringen.

Cees Heystek, voorzitter van hcc!genealogie zegt: "Belangstellenden die hun voorouders willen opsporen, maar eigenlijk niet goed weten hoe en waar ze moeten beginnen, komen deze dag zeker aan hun trekken. Zo is er een spreekuur Genealogie en Heraldiek (wapenkunde) waar mensen met al hun vragen terecht kunnen.

Andere onderwerpen die aandacht krijgen zijn: hoe kan ik digitale gegevens vastleggen en welke mogelijkheden biedt internet bij het familie-onderzoek? Ook bezoekers die graag eens met andere genealogen over hun onderzoekservaringen willen praten en gegevens uitwisselen kunnen tijdens de hcc!genealogie-dag beslist hun hart ophalen. De toegang is gratis."

Het adres is: Boterhoek 1 Leeuwarden. De openingstijden op de 23e zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur. Meer informatie over hcc!genealogie is te vinden op http://genealogie.hcc.nl, op de nieuwssite www.computergenealogie.org  en op www.twitter.com/hccgenealogie Website: NGV afdeling Amsterdam en omstreken

Genealogie?

Genealogie, of stamboomonderzoek is een discipline van de geschiedkunde die zich bezighoudt met voorouderlijk onderzoek dan wel de afstamming van de familienaam. Het beoefenen van genealogie is duidelijk een zeer aanstekelijke bezigheid, gezien de groeiende populariteit van deze vrijetijdsbesteding.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.