Bijgewerkt: 25 juni 2024

Is er nog hoop voor Nederland?

Nieuws -> Informatief

Bron: CPB
17-04-2013

De economische vooruitzichten zijn somber en onzeker. Zorgen over de double dip zijn inmiddels vervangen door de realiteit van de triple dip en de vrees voor een permanente dip. Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens in Nederland is voor het vijfde jaar op rij gedaald – meldt het Centraal Planbureau.

De daling in 2012 bedroeg 3,2%, de sterkste afname sinds het begin van de reeks in 1981. De financiële crisis, de Grote Recessie, de eurocrisis, de pensioencrisis, de zorgcrisis, de fiscal cliff, ze behoren tot het standaardjargon van nieuwslezers en economische commentatoren. De vraag rijst dan ook: is er nog hoop en zo ja, uit welke bron kunnen we die putten?

kijker Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De economische vooruitzichten zijn somber en onzeker. Zorgen over de double dip zijn inmiddels vervangen door de realiteit van de triple dip en de vrees voor een permanente dip


Is er nog hoop?

De huidige crisis is niet fundamenteel anders, of erger dan voorgaande crises, zoals die in de jaren 30 van de vorige eeuw. Ook de huidige crisis zal de technologische ontwikkeling niet tot stilstand brengen. Of de technologische ontwikkeling de komende 40 jaar net zo uitbundig zal zijn, als de afgelopen 200 jaar, is minder duidelijk. Onze kennis over hoe technologische ontwikkeling tot stand komt, is te gering om hier stellige uitspraken over te doen. Lees het volledige essay van het CPB: Download (pdf document 18 pagina’s, 951.9 kB)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.