Bijgewerkt: 21 juli 2024

Is aflossingsvrije hypotheek straks betaalbaar?

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
18-06-2017

Ongeveer 1 miljoen huiseigenaren hebben een aflossingsvrije hypotheek in Nederland. Vereniging Eigen Huis raadt deze mensen aan om nu al te onderzoeken, of hun hypotheek in de toekomst nog betaalbaar is, en zo nodig alsnog te beginnen met aflossen. Iemand met een aflossingsvrije hypotheek lost zijn schuld niet geleidelijk af, maar na 30 jaar ineens. Vaak kan de hypotheek na die tijd doorlopen, maar dan moeten de maandlasten wel bij het inkomen passen, meestal het pensioen.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2017)

Bij de aflossingsvrije hypotheek bouwt u geen vermogen op, waarmee u de hypotheekschuld kunt aflossen en aan het einde van de rit u moet de hele lening aan de bank terugbetalen


Lager inkomen, hoge hypotheek. Mensen die binnenkort met pensioen gaan en een lager inkomen verwachten, en mensen met een hoge hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning of hun inkomen, doen er goed aan hun toekomstige situatie met een adviseur te bespreken. Nu beginnen met aflossen? Een mogelijkheid is de hypotheek over te sluiten naar een lage rente, of te kiezen voor rentemiddeling. De besparing die dat oplevert kan worden gebruikt om de hypotheekschuld geleidelijk te verminderen. Ook is het mogelijk om jaarlijks 10 tot 20 % van de hypotheeksom boetevrij af te lossen.

Stijgende maandlasten. Vanaf 1 januari 2001 is de maximale periode, dat een huiseigenaar de rente over de hypotheek kan aftrekken van de belasting 30 jaar. Voor de eerste groep huiseigenaren die hier vanaf 2031 mee te maken krijgt, kunnen de maandelijkse hypotheeklasten stijgen. Daarnaast gaat het maximum aftrektarief nu al jaarlijks omlaag. Naarmate de tijd verstrijkt, kunnen ook daardoor de maandlasten van een hypotheek stijgen. Bij deze hypotheekvorm betaalt u maandelijks alleen rente over de hypotheeklening. U bouwt met de hypotheek geen vermogen op, waarmee u de hypotheekschuld kunt aflossen. Als u niet tussentijds uit eigen initiatief aflost, blijft de schuld tijdens de looptijd hetzelfde. Bij verkoop van het huis, of aan het einde van de looptijd, moet u in principe de hele lening terugbetalen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar, net als veel andere hypotheken. Lees meer over de aflossingsvrije hypotheek.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.