Bijgewerkt: 25 september 2023

Investeer in onze planeet

Nieuws -> Informatief

Bron: EARTHDAY.ORG
22-04-2023

EARTHDAY.ORG (EDO), de wereldwijde organisator van Earth Day en de grootste rekruteerder van milieubewegingen ter wereld, heeft het thema voor Earth Day (De Dag van de Aarde) 2023 aangekondigd: "Investeer in onze planeet". Het thema is een voortzetting van de goed ontvangen campagne van dit jaar en is gericht op het betrekken van overheden, instellingen, bedrijven en de meer dan 1 miljard burgers die jaarlijks deelnemen aan Earth Day op 22 april 2023 om hun steentje bij te dragen - iedereen rekent af, iedereen rekent af.

“In 2023 moeten we weer samenkomen in partnerschap voor de planeet. Bedrijven, overheden en het maatschappelijk middenveld zijn evenzeer verantwoordelijk voor het ondernemen van actie tegen de klimaatcrisis en het aansteken van de vonk om de verandering naar een groene, welvarende en rechtvaardige toekomst te versnellen. We moeten samenwerken in onze strijd voor de groene revolutie en voor de gezondheid van toekomstige generaties. Het is nu tijd om te investeren in onze planeet”, aldus Kathleen Rogers, voorzitter van EARTHDAY.ORG.Investeren in een groene economie is de enige weg naar een gezonde, welvarende en rechtvaardige toekomst. Menselijke invloed is ondubbelzinnig verantwoordelijk voor de opwarming van de planeet en de trieste waarheid is dat sommige vormen van klimaatverstoring nog eeuwenlang voelbaar zullen zijn. We moeten echter collectief afstand nemen van de vuile fossiele brandstofeconomie en oude technologieën van voorbije eeuwen – en de aandacht verleggen naar het creëren van een 21e-eeuwse economie die de gezondheid van onze planeet herstelt, onze soort beschermt en kansen biedt voor iedereen.

Overheden over de hele wereld hebben in 2022 veel belangrijke groene beleidsinitiatieven genomen. Toch ligt bijna elk land ter wereld niet op schema om tegen 2050 broeikasgasneutraal te worden. Actie is nu nodig, en regeringen kunnen het niet alleen. In tegenstelling tot eerdere economische revoluties, zijn er deze keer twee extra vereisten: de mensheid redden van de klimaatcrisis en groene economieën opbouwen in elk land, zodat iedereen profiteert van deze groene revolutie. Dat kan alleen als we samen investeren in de toekomst van onze planeet.

Overheden, bedrijven en burgers zijn essentieel bij het benutten van de revolutionaire vooruitgang die nodig is om de mensheid te redden van de klimaatcrisis. Het overwinnen van de klimaatverandering is binnen handbereik als we samenwerken om actie te ondernemen en te investeren in onze planeet en onze collectieve toekomst. Bedrijven, uitvinders, investeerders en financiële markten moeten waarde creëren voor hun instellingen en de samenleving door middel van groene innovatie en praktijken. Net als andere economische revoluties heeft de particuliere sector de macht om de belangrijkste verandering teweeg te brengen, met zowel de nodige schaal als snelheid.

Overheden moeten hun burgers, bedrijven en instellingen stimuleren om te creëren en te innoveren, de belangen van het publiek te bevorderen en het kader te creëren voor een rechtvaardig en duurzaam mondiaal economisch systeem. Ambitieuze actie op het gebied van groene energie zorgt voor meer energiezekerheid in een tijd waarin dat nog nooit zo belangrijk is geweest, terwijl tegelijkertijd de positieve milieuresultaten worden gecreëerd die nodig zijn om de klimaatcrisis aan te pakken. Individuele burgers moeten over de hele linie aandringen op duurzame oplossingen als kiezers en consumenten. Beperking, herstel en aanpassing van de klimaatverandering vereisen de collectieve wil en stem van de mensen om de verandering door te voeren die de planeet nodig heeft.

Net als de industriële, ruimtevaart- en informatierevoluties uit het verleden, kunnen en moeten alle sectoren van de samenleving een belangrijke rol spelen in de groene revolutie – dit keer met existentiële verantwoordelijkheden om het goed te doen. Samen moeten we investeren in onze planeet. Ga voor meer informatie over het thema 2023 naar https://www.earthday.org/earth-day-2023/.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.