Bijgewerkt: 27 september 2022

Internationale Vrouwendag 'Invloed met Impact' in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
09-01-2021

In het boek 'Het verborgen leven van bomen' deelt boswachter Peter Wohlleben zijn diepe liefde voor het bos en bomen. Hij vertelt over een netwerk van schimmeldraden dat zich over vele kilometers onder de grond kan uitstrekken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat planten en bomen via die schimmeldraden onderling met elkaar kunnen communiceren. Ze kunnen elkaar via die schimmeldraden onder andere waarschuwen voor gevaar. Dat wordt ook wel het Wood Wide Web genoemd. Als ik wandel in het Amsterdamse Bos, kijk naar de toppen van de mooie verschillende bomen, zie de aarde die alle bomen verbindt, met daaronder die wereld voor mij onzichtbaar, voel ik me zo thuis in mezelf.

Mariana Mazzucato schrijft diepgaand in haar nieuwe boek ‘Mission Economy’ dat de overheid voorwaarden moet stellen. De overheid moet vooral niet alles zelf gaan uitvoeren, maar ervoor zorgen dat bedrijven en burgers ermee aan de slag gaan. Haar gedachtegoed is duidelijk zichtbaar in de huidige steunpakketten van regeringen. „Overheden moeten dapperder zijn”.

In onze woonplaats Amstelveen zijn wij op de goede weg om een Green Wide Web te creëren. Net als al die schimmeldraden onder de grond die als netwerk van eenheid informatie over voedingsstoffen, water, en zelfs signalen van dreigend gevaar tussen bomen uitwisselen. Zo kunnen ook wij ons eco-besef communiceren, groenprojecten van onderop bekrachtigen door elkaar te ontmoeten en te bemoedigen. Want wij maken deel uit van een onderling hecht verbonden netwerk. Wij vullen elkaar aan met onze creatieve compassie. Ieders persoonlijke levensboom leert dit meer en meer ervaren. Door vanuit stilte samen te voelen, te denken en te zijn. Laten we creatief de groene ideeën van elkaar omarmen ter realisatie.

Vooruitzien is regeren: op maandag 8 maart komt de wereldwijde internationale Vrouwendag eraan. In 2021 is het landelijke thema van Internationale Vrouwendag: ‘Invloed met Impact’. Een thema dat positiviteit uit dient te stralen. Omdenken in een pure vorm. Vrouwen spelen daarin een sleutelrol en positiviteit is het sleutelwoord. Kan ons subthema ’Vrouwen en Moeder aarde’ zijn? Lees de tekst van Mariana Mazzucato met haar heldere argumenten. Meer informeren, mediteren en verbinden! Afhankelijk van de maatregelen kunnen we coronaproof life of online aan Vrouwendag inhoud geven. Vanuit luisteren naar jezelf en luisteren naar elkaar komen tot prachtige ontmoetingsmomenten. Nieuwsgierig samen komen, ja toch?  

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

We houden van groen


OPROEP: E-mail of bel je / u met vraag, tip, aanbod, idee, activiteit, talent, discipline? We zullen life of online elkaar spreken op woensdag 20 januari 2021 om 15.00 uur. Life in Participe MOC, Lindenlaan 75, Amstelveen, om te inventariseren en een werkgroep te formeren. Indien de huidige coronamaatregelen worden verlengd, zal de meeting digitaal plaatsvinden via Zoom of Microsoft Teams. Conchita Willems think2global@gmail.com / 06-25565252 Caron Honold C.Honold@participe.nu / 06-23537389.

Internationale Vrouwendag (International Women's Day = IWD) wordt elk jaar op 8 maart over de hele wereld gevierd. Het is een centraal punt in de beweging voor vrouwenrechten. Nadat de Socialistische Partij van Amerika op 28 februari 1909 in New York City een Vrouwendag organiseerde, stelden de Duitse afgevaardigden Clara Zetkin, Käte Duncker, Paula Thiede en anderen op de Internationale Socialistische Vrouwenconferentie van 1910 voor om jaarlijks 'een speciale vrouwendag' te organiseren. Nadat vrouwen in 1917 stemrecht kregen in Sovjet-Rusland, werd 8 maart daar een nationale feestdag. De dag werd toen voornamelijk gevierd door de socialistische beweging en de communistische landen totdat hij in ongeveer 1967 door de feministische beweging werd aangenomen. De Verenigde Naties begonnen de dag te vieren in 1977. De herdenking van de Internationale Vrouwendag tegenwoordig varieert van een feestdag in sommige landen tot het grotendeels worden genegeerd in andere landen. Op sommige plaatsen is het een dag van protest; op andere plaatsen is het een dag die het vrouwelijk leven viert.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.