Bijgewerkt: 25 mei 2024

Internationale Vrouwendag 2024 vieren in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Dorien Mijksenaar
14-02-2024

UITNODIGING AAN ALLE AMSTELVENERS: Internationale Vrouwendag vrijdagavond 8 maart 2024 - 20:00 tot 23:00 uur Buurtkamer KKP – MOC.

 • 19:30 20:00 Inloop met koffie en thee Film over Aletta Jacobs: eerste vrouwelijke studente en arts, voorvechtster vrouwenrechten. Film (NL gesproken) van Nouchka van Brakel
 • 21:15 Presentatie nieuwe initiatieven, voor en door vrouwen
 • 21:25 Dansen, netwerken, ontmoeten, babbelen, lachen; dansmuziek wordt aangeleverd door bezoekers uit diverse landen*

 • Alles is gratis, alleen drankjes worden contant afgerekend. Vier de internationale vrouwendag op 8 maart 2024 Waar? Buurtkamer KKP/MOC - Lindenlaan 75 (aan de kant van Zeeman) Bushalte Sportlaan, lijn 357, 347, 358, 348. Deelname is gratis na aanmelding bij Dorien Mijksenaar:  e-mail: vrouwendag2024@kpnmail.nl

  Foto Amstelveen
  (Foto Amstelveenweb.com - 2013)

  Dorien Mijksenaar, raadslid van GroenLinks-Amstelveen in 2013

  Heb jij een usb-stick met favoriete dansmuziek? Geef die af bij de Buurtkamer KKP, Lindenlaan 75,1185 LC Amstelveen t.a.v. Elwin Lindeman

  Lottie Schenk? (1934-2023)
  Wie is Lottie, Lottie zette zich in voor acties als Dolle Mina, Man-Vrouw-maatschappij, Lover, de Bonte Was en het Vrouwenhuis Amstelveen. Zij richtte de eerste landelijke Vrouwenpartij op. Op Vrouwendag 8 maart 2019 werd zij, door wethouder Floor Gordon, in de bibliotheek benoemd tot Held van Amstelveen. Fotografe Naomi Heidinga maakte een levensgrote foto van haar. Na haar overlijden in oktober 2023 liet zij een archief na dat wij nu ter beschikking stellen aan belangstellenden op Vrouwendag 2024. De boeken uit haar nalatenschap zijn om mee te nemen.

  Aletta Jacobs (1854-1929)
  Feministe en pacifiste. Na haar verzoek aan minister Thorbecke werd zij toegelaten als eerste vrouwelijke studente aan de universiteit van Groningen. Zij werd de eerste vrouwelijke huisarts aan de Herengracht in Amsterdam waar zij gratis consulten gaf aan arme vrouwen. Een kwart eeuw stond zij aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Dat kiesrecht werd in 1922 in de Grondwet opgenomen. Op 8 maart 1879 promoveerde zij tot doctor in de medicijnen.

  Nouchka van Brakel (1940 - )
  Nederlandse filmregisseur die vooral bekend werd door de film ‘Van de koele meren des doods', met Renée Soutendijk, Monique van de Ven, Edwin de Vries e.a.

  Foto Amstelveen
  (Bron Wikipedia - 2024)

  Dr. Aletta Jacobs, Nederlandse suffragette, eerste vrouwelijke Nederlandse universitair afgestudeerde en eerste Nederlandse vrouwelijke arts, en voorvechter van anticonceptie

  Motivatie voor het houden van de Internationale Vrouwendag 2024 in Amstelveen.
  Directe aanleiding was het overlijden in 2023 van enkele vrouwen die veel voor de Amstelveense gemeenschap hebben betekend. Emancipatie was niet altijd vanzelfsprekend. Heel veel tijd, geld en inbreng hebben diverse vrouwen besteed aan de verbetering van de situatie voor vrouwen.

  Amstelveen heeft als gemeente veel geïnvesteerd. Diverse politieke partijen stelden zich positief op en hielpen mee de situatie voor vrouwen te verbeteren. Ik denk terug aan de Emancipatieraad, het overlegorgaan van de vrouwelijke Gemeenteraadsleden, en vooral de acties vanuit het Vrouwenhuis, bijvoorbeeld Vrouwen in de Bijstand. Vrouwen uit diverse culturen, verantwoorde kinderopvang etc. De conferenties, over de zorg in Amstelveen, drie middagen met 80 vrouwen en Els Borst als gast. Amstelveen gaf naar aanleiding van de Wereldconferentie voor vrouwen in Beijing de brochure uit: Beijing in Amstelveen.

  In 2023 namen wij afscheid van Riet Breij (87), een maatschappelijk zeer actief vrouwelijk raadslid voor het CDA, zij was zeer deskundig op het gebied van Milieu en Natuur; Roline Woldringa (99) van het Vredescafé, altijd in de weer met vredesacties. In oktober 2023 nam Lottie Schenk afscheid van ons.

  Foto Amstelveen
  (Foto Naomi Heidinga - 2019)

  Lottie Schenk (1934-2023)

  Langzaam aan verdwijnen deze vrouwen in de vergetelheid. Om plaats te maken voor de komende generaties. Dat is gezond. Maar even terugkijken kan ook nuttig zijn. Op 8 maart 2019 werd Lottie benoemd tot Held van Amstelveen. De schitterende foto van haar werd gemaakt door Naomi Heidinga en verscheen in het Amstelveens weekblad.  Tevens werd deze levensgroot in de bibliotheek tentoongesteld, alwaar wethouder Floor Gordon haar lof toezwaaide.

  Ik vraag aan de familie van Lottie Schenk of ik het archief van Lottie mag bekijken, voordat alles verdwijnt in de container. Dat worden 8 volle, niet te tillen, Gammadozen in mijn kleine autootje. Eenmaal in huis raak ik gefascineerd door de hoeveelheid acties voor vrouwenemancipatie die zijn gehouden in de vorige eeuw. Lottie bewaarde alle, tijdschriften, boeken, wetenschappelijk, activerend, opstandig, grappig, leerzaam, uitdagend, spottend.

  Dolle Mina, Lover, Landelijke Vrouwenraad, Man Vrouw Maatschappij en vele andere actiepartijen.
  In 1982 richt zij de eerste landelijke politieke vrouwenpartij in Nederland op, met de start in Amstelveen! Doordat de verkiezingen vervroegd moeten plaatsvinden zijn zij nog niet klaar met de voorbereidingen. Dat betekent: einde actie. Wat doen we met al dit materiaal? We gaan het uitstallen op Vrouwendag en iedereen mag erin snuffelen, zich erover verbazen en het mee naar huis nemen.

  Foto Amstelveen
  (Foto Bram Belloni - 2016)

  Nouchka van Brakel (1940) regisseur

  De video die we tegenkwamen gaan we draaien: Een film van Nouchka van Brakel over het leven van Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke student in Groningen, de eerste vrouwelijke huisarts. Hiermee sluiten wij het verleden af en kijken naar de toekomst.

  Vrouwen met nieuwe initiatieven presenteren zich: actie voor een Vrouwencentrum, Vrouwencirkels, maar ook Leefstijl groepen, waar mannen en vrouwen zich beraden over hun situatie hier en in de toekomst hun taak als mantelzorgers. LHBTI groepen. Er is genoeg werk aan de winkel voor de huidige generatie. Wij, oud en jong, sluiten de rijen met een feestelijke bijeenkomst. Waar wij elkaar terugvinden, babbelen, dansen en met een hapje en een drankje.

  Op 8 maart 2024 worden er eigen gemaakte hapjes aangeboden, (ook halal en vegetarisch). Wij draaien de muziek uit de diverse landen van de bezoekers ( graag vooruit opgeven en/of op een USB stick aanleveren, Buurtkamer, t.a.v. Elwin Lindeman). Toegang gratis, nog even opgeven: Vrouwendag2024@kpnmail.nl  Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.