Bijgewerkt: 1 maart 2024

Internationale Vrouwendag 2019 in de Bibliotheek Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland
21-02-2019

Op vrijdag 8 maart 2019 is het Internationale Vrouwendag en alle culturele instellingen aan het Stadsplein in Amstelveen besteden hier aandacht aan. Het thema is dit jaar 'Heldinnen' en in de Bibliotheek kun je je laten inspireren door foto’s en teksten van heldinnen die wereldwijde bekendheid vergaarden met hun uitspraken of daden.

Wellicht heb jij zelf wel een hele grote heldin die maar in een hele kleine kring bekend is. En wie weet bewonder je haar wel zo erg dat je hier anderen weer mee kunt inspireren. Schrijf op deze dag een ode aan jouw persoonlijke heldin. Als je zelf ook een heldin bent mag je jouw ode direct voordragen op het podium. Je verhaal krijgt die dag ook een mooie plek in de Bibliotheek.

Internationale vrouwendag is er voor alle leeftijden. De hele dag van 10.00 uur tot 18.00 uur in de Bibliotheek Amstelveen Stadsplein. De toegang is gratis. Kom dus gezellig samen inspiratie opdoen en verlaat de Bibliotheek vol nieuwe energie. Adres: Stadsplein 102, 1181 ZM Amstelveen

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2019)

'We Can Do It!' 'We kunnen het doen' - is een Amerikaanse oorlogsposter uit de Tweede Wereldoorlog, geproduceerd door J. Howard Miller graficus in 1943 voor Westinghouse Electric als een inspirerend beeld om het moreel van vrouwelijke arbeiders te verbeteren. Het affiche was tijdens de Tweede Wereldoorlog nauwelijks te zien. Het werd herontdekt in het begin van de jaren 1980 en op grote schaal gereproduceerd in vele vormen, vaak 'We Can Do It!' genoemd, maar ook wel 'Rosie the Riveter' naar de iconische figuur van een sterke vrouwelijke oorlogsproductiearbeidster. De flyer werd vaker gebruikt om het feminisme en andere politieke kwesties te promoten


De Internationale Vrouwendag wordt elk jaar op 8 maart gevierd. Het is een centraal punt in de beweging voor vrouwenrechten. Nadat de Socialistische Partij van Amerika op 28 februari 1909 in New York een Vrouwendag organiseerde, stelde de Internationale Socialistische Vrouwenconferentie van 1910 voor om jaarlijks een Vrouwendag te organiseren. Nadat vrouwen in 1917 in Sovjet-Rusland het kiesrecht kregen, werd 8 maart daar een nationale feestdag. De dag werd toen voornamelijk gevierd door de socialistische beweging en de communistische landen, totdat hij in 1975 werd aangenomen door de Verenigde Naties. Vandaag de dag is de Internationale Vrouwendag in sommige landen een nationale feestdag en elders grotendeels genegeerd. Op sommige plaatsen is het een dag van protest; op andere plaatsen is het een dag die het vrouw zijn viert.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.