Bijgewerkt: 25 september 2023

Internationale Vrouwendag 2014

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Vrouwenplatform Amstelveen
08-03-2014

In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd - in 1912 voor het eerst in Nederland. Aanvankelijk werd de Vrouwendag op verschillende data gehouden, pas in 1922 werd 8 maart gekozen als vaste datum. Er bestaan verschillende lezingen voor de keuze van 8 maart als datum voor de Internationale Vrouwendag.

Lag de oorsprong in Rusland, of de Verenigde Staten? Een gangbare westerse lezing was, dat 8 maart terug te voeren was op stakingen van textielarbeidsters in New York op 8 maart 1908. Zij gingen de straat op om te demonstreren tegen onder meer de lange werktijden, de lage lonen en de slechte werkomstandigheden.

Het is mogelijk, dat deze verklaring voor de keuze van 8 maart pas in de jaren 1950 van de 20ste eeuw is ontstaan. In de periode van de Koude Oorlog kon toch moeilijk de eer aan een communistisch land gegeven worden? 8 maart zou namelijk in een andere lezing teruggaan op de grote vrouwenstaking en demonstratie op 8 maart 1917 in St. Petersburg. In ieder geval is in 1910 besloten jaarlijks een Internationale Vrouwendag te organiseren.

In sommige regio's, de dag verloor zijn politieke smaak en werd gewoon een gelegenheid voor mannen om hun liefde voor vrouwen uiten op een manier, dat enigszins vergelijkbaar met een mengsel van Moederdag en Valentijnsdag. In andere regio's loopt sterk de politieke en sociale bewustzijn van de strijd van vrouwen. Vaak dragen vrouwen op deze dag paarse linten, het symbool van het bewustzijn van de vrouwen.

alleman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Wijkcentrum Alleman


Amstelveen

Dit jaar vindt de traditionele viering in Amstelveen plaats in Wijkcentrum Alleman, Den Bloeyenden Wijngaerdt 1. De middag heeft dit jaar als thema: ‘Oh, wat ben je mooi!’. Een middag om elkaar te ontmoeten en iets te horen over andere culturen. Neem een CD mee met muziek, waar jij van houdt! Zaterdag, 8 maart 2014, tijd: 13.30 - 15.45 uur. Locatie: Wijkcentrum Alleman, Den Bloeyenden Wijngaerdt 1. Georganiseerd door: Vrouwenplatform Amstelveen

Programma

-Vanaf 13.30 uur inloop met thee/koffie

-14.00 – 14.05 uur Moderator Su Changoe

-14.05 uur Welkom door Marlene Meester, v oorstellen van de vrouwen die vanmiddag een metamorfose ondergaan.

-14.10 - 14.45 uur “Een modeshow van de mensheid. Van bloot naar bedekt en omgekeerd.” Door Mineke Schipper

-Presentatie van de vrouwen die een metamorfose hebben ondergaan.

-Rond 15.00 uur Iffat Rose Gill vertelt over de invloed van kleding

-Debat met de zaal

-15.45 uur - einde we dansen samen de Zumba o.l.v. Marjan Bakker

-Dan wordt het tijd voor een drankjeAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.