Bijgewerkt: 30 november 2021

Inflatie in Nederland stijgt verder naar 3,1 procent

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
08-08-2013

De inflatie in Nederland is in juli 2013 gestegen naar 3,1 procent. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008. In juni waren de prijzen voor consumenten nog 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De inflatie nam vooral toe door een forse huurstijging. De prijsontwikkeling van telefoon- en internetdiensten en van kleding had ook een opwaarts effect op de inflatie. De prijsontwikkeling van aardgas en van nieuwe personenauto’s drukte de inflatie.

inflatie Amstelveen
(Bron CBS - 2013)

De inflatie in Nederland tussen 2011 - juli 2013


In juli was de gemiddelde huurstijging 4,5 procent. Dit is de grootste stijging sinds juli 1995. De laatste jaren was de maximaal toegestane huurverhoging voor de meeste woningen gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar. Vanaf 1 juli 2013 is het nieuwe huurbeleid van kracht en is de maximale huurverhoging gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar, verhoogd met een inkomensafhankelijk percentage.

De Nederlandse inflatie volgens de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) is in juli gedaald met 0,1 procentpunt naar 3,1 procent. In de eurozone bleef de inflatie in juli ongewijzigd op 1,6 procent.

Inflatie?

Inflatie (letterlijk 'opblazen') is toename van ongedekt geld. Dit levert onder meer het in de economie bekende verschijnsel op van prijsstijgingen. De inflatie wordt gemeten door middel van de consumentenprijsindex (CPI): een lijst van producten (goederen en diensten), hun wegingsfactoren en hun prijsindex, die centraal wordt bijgehouden en de verandering van de prijs over de tijd bepaalt. In Nederland wordt de consumentenprijsindex bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS