Bijgewerkt: 26 september 2022

In elke auto veiligheidshamer

Nieuws -> Informatief

Bron: RAI vereniging
27-04-2008

Autobranche steunt oproep Minister Eurlings: monteer veiligheidshamers standaard in nieuwe auto's. Minister Eurlings roept op om veiligheidshamers voortaan standaard bij aflevering in de auto te monteren. Deze oproep krijgt bijval en brede steun van RAI Vereniging (de brancheverenging van o.a. de fabrikanten en importeurs van personenauto’s in Nederland). Vanaf nu wordt door al bijna 80% van de Nederlandse importeurs een veiligheidshamer in elke nieuw afgeleverde auto gemonteerd.

veiligheidshamer Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een veiligheidshamer in de auto. Het is belangrijk om een veiligheidshamer onder handbereik bevestigd te hebben


Groot technisch onderzoek

Daarnaast heeft diezelfde branche uitgebreid meegewerkt aan een groot technisch onderzoek waarin door een onafhankelijke partij, in opdracht van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat, onderzocht is hoe het staat met de ontvluchting uit auto’s in het geval van te water raken. De uitkomsten van dat onderzoek zijn aan RAI Vereniging en de deelnemende importeurs gestuurd en deze worden momenteel bestudeerd. Daarnaast heeft de Minister de Tweede Kamer vandaag door middel van een brief van de uitkomsten van dat onderzoek op de hoogte gesteld.

Veiligheidshamer

"Het is terecht dat inmiddels een groot gedeelte van alle nieuwe auto’s standaard door de industrie wordt uitgerust met een veiligheidshamer . In een land als Nederland met veel water, ook nabij wegen, is het van groot belang dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid pakt en zorgt voor in ieder geval één veiligheidshamer in de auto.", aldus Peter Janssen, directeur RAI Vereniging. "Dat de branche deze zaak dus serieus opneemt, lijdt geen twijfel. In onderling overleg tussen importeurs en fabrikanten wordt aan een verdere reactie op de uitkomsten van het onderzoek gewerkt."

Hulp bij auto te water

Door het Ministerie van Verkeer & Waterstaat zal binnenkort een landelijke campagne gestart worden die de consument attendeert op de procedure bij het ontvluchten van een te water geraakte auto. Vorig jaar heeft de campagne 'Hulp Bij Auto Te Water' veel aandacht gekregen in de media.

Kort gezegd is de geadviseerde procedure als de auto te water raakt:  1. Verlichting aan

  2. Gordels los

  3. Open het zijraam/sla het raam in

  4. Verlaat de auto.


Zie ook www.hulpbijautotewater.nl

RAI Vereniging behartigt de belangen van ruim 700 fabrikanten en importeurs van personenauto’s en vrachtauto's, aanhangwagens en opleggers, carrosserieën en speciale voertuigen, motorfietsen en scooters, brom- en snorfietsen en fietsen. Ook de leveranciers van onderdelen voor deze voertuigen en van garage-uitrusting zijn bij de Vereniging aangesloten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.