Bijgewerkt: 19 april 2024

In de Moodcamp is makkelijker over de depressie te praten

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
08-02-2018

Moodcamp is een obstakelloop (Obstacle Run) van ongeveer 2 km lang op landgoed Mariënwaerdt in Beesd (Gelderland). De hindernissen staan symbool voor gevoelens en symptomen van depressie. Je gaat onder andere in ‘Het Zwarte Gat’, door ‘Het Web’ en over de ‘Uit Balans-Baan’. Zo leer je over depressie en kun je ervaren waarmee mensen met depressieve gevoelens worden geconfronteerd. Hoe meer begrip, hoe makkelijker het wordt om over depressie te praten. Zowel voor omstanders als voor mensen met een depressie. Daarnaast helpt sporten om depressieve klachten te verminderen.

Foto Amstelveen
(Foto Nia Palli/VWS - 2017)

Paul Blokhuis (ChristenUnie) staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Tijdens Moodcamp ondervonden vandaag meer dan 750 deelnemers wat mensen met depressieve gevoelens dagelijks ervaren. De acht hindernissen van de Moodcamp Obstacle Run stonden elk in het teken van depressie en hoe je daar weer kunt uitkomen. Deelnemers – onder wie bekende Nederlanders zoals Donny Roelvink - doken ‘Het Zwarte Gat’ in, overwonnen de ‘Uit Balansbaan’ en trotseerden samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid ‘Het Web’. Met Moodcamp wil het ministerie van VWS meer begrip kweken voor mensen met een depressie en het makkelijker maken over depressie te praten. Zowel voor mensen die zelf een depressie hebben als de mensen in hun omgeving.

“In elke schoolklas zitten gemiddeld 1 of 2 jongeren met depressieve gevoelens. Bij vrouwen is dat 1 op de 20 en zelfs 1 op de 8 heeft last van een depressie na de bevalling. Dat zijn heel veel mensen. Maar we durven er nog te weinig over te praten,” zegt staatssecretaris Blokhuis. “Dat is ontzettend verdrietig. Want door erover te praten, kun je voorkomen dat klachten uitgroeien tot een allesoverheersend probleem. Dat kan beginnen met een simpel ‘hey’. Met Moodcamp zetten we vandaag weer een stapje om het taboe te doorbreken.”



Hey! Ga het gesprek aan. Eleanor Crick weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om over je depressie te praten. Zij schaamde zich en was bang dat niemand zou begrijpen hoe zij zich voelde. “De Obstacle Run laat je ervaren hoe iemand met een depressie zich voelt. Het is zo moeilijk om er alleen uit te komen”, vertelt Eleanor. 'Praten helpt echt bij het herstel. Je voelt je minder eenzaam en door je gevoelens te delen, wordt de last minder zwaar. Daarom wil ik iedereen oproepen het taboe te doorbreken. Als je denkt dat iemand depressieve gevoelens heeft, ga daarover het gesprek met hem of haar aan. Dat helpt enorm.'

Naast de Obstacle Run waren er tijdens Moodcamp diverse mogelijkheden om met elkaar, ervaringsdeskundigen en professionals in gesprek te gaan. De populaire vlogger SAAR praatte openhartig over haar depressie met leerlingen van het Koningin Wilhelmina College uit Culemborg en het Segbroek College uit Den Haag. Ook was er een rondetafelgesprek tussen psychiater Bram Bakker, Marit Brugman, Stichting Tweestrijd, Femke Sterken en het publiek. Moodcamp is onderdeel van de campagne ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’ van het ministerie van VWS. Ga voor meer informatie over depressie en tips om depressie zelf bespreekbaar te maken naar Heyhelpt.nl.

Obstacle Run, of obstakelbaanrennen (OCR) is een sport, waarin ter voet verschillende fysieke uitdagingen moeten de deelnemers overwinnen die in de vorm van obstakels zijn. Modder- en trailruns worden gecombineerd en de races zijn ontworpen om mentale en fysieke instorting te veroorzaken. De obstakels omvatten, maar zijn niet beperkt tot, klimmen over muren, het dragen van zware voorwerpen, het doorkruisen van waterlichamen, kruipen onder prikkeldraad en springen door vuur. Veel obstakels zijn vergelijkbaar met die voor militaire trainingen worden gebruikt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.