Bijgewerkt: 5 maart 2024

Hyponiem en hyperoniem

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
13-05-2013

Zaterdag 18 mei 2013 wordt het Eurovisiesongfestival gehouden in het Zweedse Malmö; morgen is de eerste halve finale, waarin Nederland en België aantreden. De officiële naam in het Nederlands is Eurovisiesongfestival. Maar we noemen het vaak kortweg 'het songfestival'.

Wie in Van Dale Hedendaags Nederlands songfestival opzoekt, ziet onder meer de termen hyponiem en hyperoniem. Verwarrende begrippen, omdat ze zo op elkaar lijken.

Een hyperoniem (letterlijk: 'boven-naam') is een overkoepelend begrip; een hyponiem ('onder-naam') is een benaming voor iets specifiekers, een ondersoort. Zo is meubel een hyperoniem voor onder meer kast, tafel en stoel, en kun je die woorden hyponiemen van meubel noemen.


Grotere kaart weergeven Malmö Arena, Arenagatan 15, 215 32 Malmö, Zweden

Voor songfestival geldt: festival is hier het hyperoniem (het overkoepelende begrip), en Eurovisiesongfestival is dan weer een hyponiem (ondersoort) van songfestival.

Het Eurovisiesongfestival 2013 zal de 58ste editie zijn van deze Europese liedjeswedstrijd. Dit festival zal gehouden worden in Malmö, dankzij de overwinning van Loreen (Lorine Zineb Nora Talhaoui met het liedje Euphoria) uit Zweden op het Eurovisiesongfestival 2012. De twee halve finales zullen op 14 en 16 mei 2013 worden gehouden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.