Bijgewerkt: 22 september 2023

Hoogste punt nieuw toneeltoren Schouwburg Amstelveen bereikt

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Gemeente Amstelveen
05-07-2013

Op 1 mei 2013 is de verbouwing van de toneeltoren van de Schouwburg Amstelveen van start gegaan. De gemeenteraad heeft in 2012 tot deze verbouwing besloten, omdat de toneeltoren nog onderdeel is van de oorspronkelijke bouw uit 1975 en daarmee niet meer aan de eisen van deze tijd voldeed. Het ontwerp van de nieuwe toneeltoren komt van het architectenbureau Benthem Crouwel, dat ook verantwoordelijk was voor de uitbreiding van de schouwburg in 1999.

schouwburg Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Dominique Deutz, (l) directrice van de Schouwburg Amstelveen ontvangt burgerraadslid Stieneke Kruijer (r) en raadslid Dorien Mijksenaar van GroenLinks-Amstelveen bij de schouwburg. In het midden staat Udo van Huis, van de afdeling communicatie van de gemeente Amstelveen


Het hoogste punt van 21 meter, (het was 14 meter hoog) van de nieuwe toneeltoren van de Schouwburg Amstelveen is nu bereikt. Zoals dat gebruikelijk is, werd het moment suprême met een klein feestje gevierd op 4 juli 2013 samen met de bouwers, de medewerkers van de schouwburg en wethouder John Levie van de gemeente Amstelveen.

schouwburg Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Wethouder John Levie tijdens zijn toespraak


De toneeltoren was inmiddels al bijna 40 jaar oud en de verbouwing betekende een optimale schouwburgfunctie en daarmee het behouden van het Amstelveense cultuuraanbod. Dat vergroot de aantrekkelijkheid van Amstelveen om te wonen en te werken, schreef de gemeente in haar persbericht op 16 januari 2012. Ook is het podium verdiept van een diepte van 12 meter in plaats van de vorige 9 meter.

Het bedrag van 968.000 euro, dat het College van B en W van Amstelveen de gemeenteraad vroeg om ter beschikking te stellen, werd door een aantal politieke partijen te hoog bevonden in deze barre economische tijden, maar toch werd dit bedrag ervoor vrijgesteld.

schouwburg Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De aanwezigen luisteren naar de toespraak van wethouder Levie


Tegenwoordig werken veel theatergezelschappen met zwaardere, grotere en ook meer decorstukken dan vroeger. Door die ontwikkeling kon de Schouwburg met haar huidige trekkenwand, - hijsinstallatie boven het toneel voor hijsen en verplaatsen van decor, licht en geluid-, noodgedwongen niet alle theatergezelschappen meer in Amstelveen laten spelen. Daarom was het tijd geworden om de verbouwing door te zetten.

schouwburg Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Dominique Deutz en wethouder John Levie zwaaien met de vlag


John Levie, (BBA) wethouder Cultuur hield een korte toespraak en vertelde: 'Mooi, dat wij hebben het hoogste punt bereikt! Wij hebben de toren altijd het 'gouden doosje' van Dominique genoemd en er komt nog verlichting bij, dus het wordt echt wat.’

‘Het is hartstikke goed gegaan en iedereen heeft alles op alles gezet om op schema te blijven en ik hoop, dat jullie blij zijn met het resultaat! Op 1 november 2013 begint hier de eerste voorstelling en met de nieuwe toren kan de schouwburg nog decennialang doorgaan mat haar activiteiten. Dus iedereen, heel erg bedankt' – aldus wethouder Levie.

schouwburg Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De met 7 meter verhoogde toneeltoren van Schouwburg Amstelveen op 4 juli 2013


Hoewel een grote kraan naast het gebouw stond, durfde niemand mee naar boven, dus het gezelschap trok witte helmen aan en ging de trap op naar boven, waar met een vlag van het ondernemersbedrijf Vink Bouw uit Nieuwkoop werd gezwaaid door Dominique Deutz, directrice van de schouwburg en wethouder John Levie. Met deze laatste actie werd weer een belangrijke gebeurtenis waargemaakt, de 21 meter hoge toneeltoren van de Schouwburg Amstelveen is een feit geworden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.